Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Вукоман Кљајевић, Радио Црне Горе

12. 02. 2023. 08:28 >> 08:24
1

ŠUT I KAMENjE PREKRIO SNIJEG

Još nijesu sanirane štete u Vraneškoj dolini

Izlivanje Ljuboviđe te nabujali planiski potoci 18. januara prouzrokovali su ogromne štete u Vraneškoj dolini. Iako je od tada prošlo više od dvadesetak dana nije se mnogo učinilo na saniranju posljedica, ako se izume pročišćavanje Ljuboviđe i uklanjanje vještačkih brana koje je nevrijme formiralo na rijeci. Lošem trenutnom stanju na tom području kumovao je mraz i snijeg koji je prekrio sve ono što je voda izbacila iz svog korita, kazao je našem radiju, predsjednik Mjesne zajednice Tomaševo Vesko Gogić.

Ogromne količine šuta, kamenja i drugog materijala prekrio je snijeg i stegao mraz, tako da u ovom trenutku nije moguće očistiti imanja i njive“, ocjenjuje Gogić.

Mnoge porodice, zaseoci i sela su u potpunosti odsječeni od glavnih puteva, što im onemogućava nabavku osnovih potrepština kao i odlazak kod ljekara.

„Putem prema Simovićima ne može se ni konjem, jer je voda isjekla put na više pravaca, ništa bolja sitiacija nije ni prem Papama, Poznanovićima i drugim zaseocima gdje stanovništvo živi od poljoprivrede. Da bi se svi ti putevi sanirali neophodna su velika sredstva i rad“, saopštava predsjednik Mjesne zajednice.

Velika voda izazvala je klizišta i ispunila prve spratove kuća i pomoćnih objekata koji su još uvijek u lošem stanju.

„Klizište kod Svetozara Brajkovića je trenutno najveće i prijeti da povuče velike količine zemlje i sitnog rastinja. U selu Glibavac ogromne štete pretrpjele su porodice Sošić, Bošković i Kljajević. Oni su ostali bez dobrog djela namještaja, vrata na prizemnim prostorijama i pomoćnim objektima“,kaže Gogić.

Mještani već naredne nedjelje očekuju povoljnije vremenske uslove koje bi omogućile nastavak radova na saniranju šteta zašta je, prema mišljenju Gogića neophodna i podrška države.

Domaćini čija su imanja poplavljena ne znaju kada će, i da li će moći, osposobiti svoje njive za predstojeće proljećno oranje, ukoliko mašine za čišćenje terena ne stignu čim se steknu uslovi za njihov rad plaše se da će izostati sjetva a time i planirani rod.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније