Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.

18. 06. 2023. 16:24 >> 16:28
1

VRANEŠKA DOLINA

"Krivolovci krenuli u lov na vukove, pod hitno zaustaviti devastaciju"

Predstavnik sekcije lovaca Vraneške doline Vladimir Rakočević kazao je da je danas na terenu Vraneške doline zatekao krivolovce koji su se uputili da odstrijele dva vuka. S obzirom na to da je vuk, po međunarodnim konvencijama, zaštićena divljač, Rakočević traži da se pod hitno zaustavi devastacija prirode i divljači na ovom prostoru kao i na prostoru čitavog lovačkog društva Bijelo Polje.

"Lovci i ljubitelji prorode ne mogu vjerovati šta se dešava danas na terenu Vraneške doline. Čuje se, na sve strane, pucnjava od nekoliko stotina petardi, pucnji iz ubojnih i lovačkih pušaka a sve u ,,slavu“ neograničene volje pojedinaca iz Ministarstva poljoprivrede Crne Gore, najužeg rukovostva lovačke organizacije Bijelog Polja ali i Fatomskog rukovodstva lovačke sekcije ,,Vraneška Dolina“. Naime, sa dozvolom Ministarstva poljoprivrede Vlade Crne Gore uz svesrdu pomoć Upravnog odbora lovačke organizacije Bijelo Polje krivolovci sa ovih prostora su krenuli da danas odstrijele dva vuka", kazao je Rakočević.

Istakao je da je vuk, po međunarodnim konvencijama, zaštićena divljač, te da je Crna Gora potpisnik tog dokumenta ali se sada distancira iz pravnog poretka međunarodne organizacije.

"Po zakonu o divljači i lovstvu vuk se može loviti, i to samo mužjak u toku lovne sezone, od oktobra do februara, naredne godine. Vuk se lovi, (zakon) isključivo sa visoke čeke u blizini mrciništa. Zar se organizator ovog nezakonja nije zapitao da su, sada, vučice tek okoćene pa bi njihov odstrel značio katastrofu za ovu vrstu divljači, posebno podmladak", poručuje Rakočević.

Naglasio je da mnoge zemlje preduzimaju skupe i komplikovane akcije da vuka nasele na svojoj teritoriji jer se, naprosto, tako priroda čuva. Uspostavlja se, dodaje, davno narušena prirodna ravnoteža.

"Vuk je najveći čistač naših lovišta i čitavog prostora uklanjajući bolesne i nesposobne jedinke mnoge divljači, pa samim tim sprečava mnoge opasne bolesti. Samo nesposoban vuk može činiti štete seoskom stanovništvu.  I na kraju ko je odgovoran na očito svakodnevne nasrtaje na prirodno bogastvo (divljači) Crne Gore i šta rade državne institucije?", zapitao je Rakočević.

Kazao je da lovci iz sekcije Vraneška Dolina traže da se pod hitno zaustavi devastacija prirode i divljači na ovom prostoru kao i na prostoru čitavog lovačkog društva Bijelo Polje.

"U ostalom, branićemo našu prirodu svim zakonskim sredstvima jer ovaj slučaj pokazuje bestijalno ponašanje onih koji bi trebali, po prirodi stvari, najviše da štite sve lovne i prirodne resurse", poručio je Rakočević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније