Žabljak
Oblačno
-12.9 °C
Pljevlja
Oblačno
-6.8 °C
Nikšić
Vedro
-4.2 °C
Cetinje
Vedro
1.5 °C
Bar
Vedro
3.6 °C
Podgorica
Vedro
1.4 °C
Kolašin
Oblačno
-7.6 °C

Društvo

U 2013-OJ 31. 01. 2014. 13:28   >>  13:28 1

U 2013-OJ

Vujanović pomilovao 49 osuđenika

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović prošle godine pomilovao je 49 osoba, a u svim slučajevima je imao pozitivan predlog Ministarstva pravde o njihovoj opravdanosti.

 

Vujanović je, na osnovu zakonske obaveze, objavio broj i strukturu pomilovanja u 2013. godini, navodeći da mu je Ministarstva pravde dostavilo na odlučivanje 337 molbi za pomilovanje osuđenih lica.

“Sve molbe za pomilovanje su prošle zakonsku proceduru, i u 49 slučajeva predsjednik Crne Gore je donio odluke kojima je uvažio molbe za pomilovanje osuđenih lica, pri čemu je u svim slučajevima postojao pozitivan predlog Ministarstva pravde prema njihovoj opravdanosti”, navodi se u saopštenju.

Od uvaženih molbi za pomilovanje predsjednik Crne Gore je izrečene zatvorske kazne zamijenio uslovnom osudom u 6 slučajeva, u 21 slučaju zatvorske kazne su zamijenjene novčanom kaznom, u jednom slučaju umanjen je iznos novčane kazne.

“U 21 slučaju Vujanović je djelimično oslobodio od izvršenja kazne zatvora osuđena lica i to: u jednom slučaju oslobođenje iznosi mjesec, u pet slučajeva dva mjeseca, u pet slučajeva tri mjeseca, u jednom slučaju šest mjeseci. Predsjednik Crne Gore je u devet slučajeva oslobodio osuđena lica daljeg izdržavanja kazne u određenom broju dana (24 dana, 27, 30, 30, 30, 48, 48, 55 i 75 dana)”, navode iz Vujanovićevog kabineta.

Prilikom postupanja po molbama za pomilovanje Ministarstvo pravde, u postupku formiranja predloga koji se tiču zamjene zatvorske kazne za novčanu kaznu ili uslovnu osudu je vodilo računa o proteku vremena od izvršenja krivičnog djela i o činjenicama i okolnostima koje su se dogodile nakon pravosnažnosti sudske odluke.

“Bitno je istaći, činjenicu da predsjednik Crne Gore nije donio nijednu odluku o pomilovanju a da nije postojao pozitivan predlog Ministarstva pravde. Najveći broj pomilovanja se odnosi na lica koja su krivična djela počinila u značajno ranijem periodu prije donijete odluke o pomilovanju”, ističe se u saopštenju.

To znači, kako se objašnjava, da u tom periodu osuđena lica nijesu izvršila nijedno krivično djelo, pa su svojim ponašanjem pokazala da se ostvarila resocijalizacija.

“Takođe, od donošenja pravosnažne sudske odluke promijenile su se i druge okolnosti koje osuđenim licima idu u prilog, što sud u momentu presuđenja nije mogao znati. Nesumnjivo je, u kontekstu izloženog, da bi bilo krajnje kontraproduktivno takva lica upućivati na izdržavanje kazne zatvora, jer je svrha kažnjavanja resocijalizacija, a ona je ponašanjem osuđenih lica u ovom periodu ostvarena”, navode iz Kabineta Vujanovića.

U postupku pomilovanja lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora Ministarstvo pravde pribavlja mišljenje pravosudnih organa, centara za socijalni rad i Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS).

“Posebnu težinu u postupku pripreme predloga za pomilovanje ima mišljenje Centra za socijalni rad, posebno za osuđena lica koja se nalaze na izdržavanju kazne zatvora. U mišljenju Centar za socijalni rad sa najšireg spektra sagledava efekte izdržavanja kazne zatvora na ostale članove porodice u psihološkom i materijalnom smislu”, kaže se u saopštenju.

Centar za socijalni rad sačinjava najtemeljniju opservaciju porodičnih odnosa i daje ocjenu socijalne anamneze osuđenog lica.

“Podaci o porodičnim odnosima u mišljenju Centra za socijalni rad mogu da se odnose na promjenu porodičnog stanja nakon izricanja pravosnažne sudske odluke kao što je smrt ili teško oboljenje člana porodice ili bračnog druga, rođenje djeteta, zasnivanja porodice, razvod braka i kome su u tom slučaju povjerena djeca na čuvanje, vaspitanje i izdržavanje”, kaže se u saopštenju.

Naglašava se da mišljenje Centra za socijalni rad ima poseban značaj na formiranje predloga Ministarstva pravde i pri donošenju odluke o pomilovanju predsjednika Crne Gore.

"Jasno je, da smisao izdržavanja kazne nije u ugrožavanju porodičnih odnosa, već u balansu između upozorenja da je član porodice osuđen i potrebe da takvo upozorenje trajno ne poremeti porodične odnose ili degradira vrijednost porodice”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da u postupku pomilovanja bitan aspekt čini i aktivnost ZIKS-a.

“Poznato je da brojni vaspitači, ljekari i drugo osoblje Zavoda odgovorno ocjenjuju stepen resocijalizacije osuđenog lica, cijeneći da li je ostvarena svrha kažnjavanja. U mišljenju zavodska ustanova navodi podatke o zalaganju osuđenog lica na rad, zalaganju i uspjehu u obrazovanju, da li se pridržava kućnog reda, podatke o odnosu prema drugim osuđenim licima i zaposlenim u ustanovi”, kaže se u saopštenju.

Ako nakon detaljne analize u timskom radu zavodska ustanova da pozitivnu ocjenu o vladanju osuđenog lica i predloži skraćenje kazne zatvora, to, kako se navodi, mora uticati na formiranje predloga Ministarstva pravde i odluku predsjednika Crne Gore.

Podsjeća se da se da, u svim zemljama svijeta resocijalizacija kao zadatak zatvora se uvažava sa posebnom pažnjom.

“Ako se tako ne bi postupalo ne samo da bi se ignorisala važnost institucije nego i postignute mjere resocijalizacije. Zato je ministar pravde uvažavajući stav Centra za socijalni rad i ZIKS-a predlagao skraćenje izdržavanja kazne”, navode iz Vujanovićevog kabineta.

U postupku pomilovanja, nakon pribavljenih mišljenja nadležnih institucija, Ministarstvo pravde sačinjava obrazloženi predlog za pomilovanje i dostavlja predsjedniku Crne Gore na odluku.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo