Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Ivana Popović, TVCG ]

17. 04. 2023. 19:40 >> 07:16
2

POOŠTRITI KAZNE ZA NASILjE

Cerović: Društvo nam se cijepa po socijalnim šavovima

U narednim danima biće uklonjena oznaka tajnosti sa Izvještaja osprovođenju Programa za suzbijanje vršnjačkog nasilja i vandalizma uobrazovno-vaspitnim ustanovama, što su prethodno tražili iz Prosvjetne zajednice, saznaje TVCG. Kliničkipsiholog Radoje Cerović smatra da je pooštravanje kaznenih mjera potrebno, ali da kazne nijesu jedino što bi se trebalo mijenjati.

Uhapšen je i peti napadač na atletičare iz Sarajeva. Božidaru Kaluđeroviću (18) iz Bara određeno je zadržavanje do 72 sata, dok će, zbog prebijanja dvojice atletičara krivično odgovarati četiri maloljetnika.

Činjenica da svi mladići nijesu lišeni slobode, za majku jednog od povrijeđenih mladića, sarajevsku novinarku Arduanu Pribinju, uznemirujuća je.

“Kako mi je inspektor saopštio, za to ne postoji zakonska osnova, jer su oni maloljetnici. Smaram da je to opasno, za crnogorsko društvo, prije svega, jer ovakve situacije pokazuju da na ovaj način završavaju nesankcionisani slučajevi maloljetničke delinkvencije. Upoznata sam da se u konkretnom slučaju radi o povratnicima u krivična djela”, kaže Pribinja za TVCG.

I dok je njen sin prošao s lakšim povredama, njegov drug je, zbog preloma nosa i vilične kosti, operisan u sarajevskoj bolnici.

“Sinoć sam razgovarala s roditeljima, oni kažu da je on doživio veliku traumu, da dijete ne može da zaspi, kad pokušava da zaspi, da se trza, stiska šake.. Alija je 9. razred osnovne škole, trebao je u Bar na ekskurziju, roditelji kažu da to više ne dolazi u obzir”, navodi Pribinja.

Vršnjačko nasilje u Crnoj Gori je u porastu, zbog čega je nedavno održan i protest u centru Podgorice. No, upitno je da li bi se slučaj u Baru, iako su akteri maloljetni, mogao podvesti pod vršnjačkim nasiljem.

“Kada govorimo o vršnjačkom nasilju, obično podrazumijevamo stvari koje su više benigne nego što je ovakva, sa manje dugotrajnih posljedica i na društvenom i na pojedinačnom planu. Ovdje se radi o teškim tjelesnim povredama, upotrebi oružja, napadu na djecu koja ranije praktično nisu ili su imala minimalni kontakt”, kaže za TVCG kliničkipsiholog Radoje Cerović.

Cerović smatra da je pooštravanje kaznenih mjera potrebno, ali da kazne nijesu jedino što bi se trebalo mijenjati
“Bilo bi mnogo važnije da, na neki način, razmislimo o tome po kojim šavovima se društvo cijepa i zbog čega agresivnost postaje suštinski važan mehanizam. U međuvremenu, da promijenimo zakon, u međuvremenu da pooštrimo kaznenu politiku, ali u ovom trenutku, ono što se događa, to je cijepanje po socijalnim šavovima”, poručio je Cerović.

Da je zadnji čas da se nešto uradi po pitanju vršnjačkog nasilja, kaže i zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, a rješavanje ovog problemabiće jedan od prioriteta Vlade poručio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić. A ako se nadležni ne budu držali obećanja, jasno je:

“Zacijeliće ove fizičke rane, ali ako svi adekvatno ne odgovorimo, kao društvo,mislim da će one druge trajati mnogo više i da su opasnije i za vaše društvo iza društvo u cjelini”, zaključila je Pribinja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније