Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Slobodan Doknić, TVCG ]

09. 05. 2023. 20:03 >> 20:03

SIMBOL OTPORA

Od smrti Ljuba Čupića protekla je 81 godina

Tačno tri godine prije kraja Drugog svjetskog rata, 9. maj 1942. ostao je upamćen kao dan stradanja Čedomira Ljuba Čupića. Njegov osmijeh i danas za mnoge predstavlja simbol otpora okupatoru i borbe protiv fašizma.

Prošla je 81 godina od smrti narodnog heroja Čedomira Ljuba Čupića. Čuveni osmjeh fotografisao je pripadnik italijanskih okupacionih snaga ispred zgrade Nikšićkog pozorišta, samo nekoliko minuta nakon izricanja smrtne presude.

"Taj je film poslije dospio na razvijanje kod poznatog nikšićkog fotografa Milića Obrenovića, koji je tu radio prije rata. Sa njim je radio njegovo kumče Migo Zorić. A ta slika je sačuvana je zahvaljujući tom filmu", kazao je novinar i publicista Branko Koprivica.

Porodica Čupić i danas nosi živo sjećanje na narodnog heroja. Ističu da je važno da se pojedini detalji u Čedomirovoj biografiji ne mijenjaju.

"Jedino što bih voljela dok sam živa da se izborim da se on zove Čedomir Ljubo Čupić, a ne Ljubo Čupić. U vikipediji piše da je rođen u Americi, ko je dao takvu informaciju?! Ko je nas pitao?! On je rođen u Crnoj Gori", kazala je bratanična Čedomira Ljuba Čupića, Čedomira Čupić.

Čupićev osmjeh i vezane ruke postali su simbol partizanskog pokreta i otpora.

"Legenda ovog kraja, kao borac protiv fašizma, borac za slobodu u najljepšim tradicijama crnogorskog naroda i vjekovnih težnji da je svoj na svome", dodao je Koprivica.

A za Nikšićane, Čupićev osmjeh nosi jasnu poruku.

"Nešto što je najljudskije, nešto što je u biti ljudi iz Crne Gore. Znači, otpor, samo za slobodu bez obzira na posljedice. Simbol borbe protiv fašizma. Predstavlja pobjedu nad fašizmom i neku vrstu slobode, i neku vrstu pozitivnog stava nakon svega. Recimo lik koji tu stoji to treba da se čuva, njeguje, pazi kao svi ostali što su kao narodni heroji što su ili pjesnici", kažu Nikšićani.

Porodica Čupić pamti da je uz Ljubove roditelje u ratu učestvovalo desetoro braće i sestara. Uz Čedomira je, za narodnog heroja proglašena i njegova sestra Darinka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније