Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

А.М.

26. 06. 2023. 08:24 >> 13:49
2

RODITELjI NEZADOVOLjNI

Leković: Svjesni nedostataka rasporeda OŠ "Oktoih", ponuđeno najoptimalnije rješenje

Roditelji učenika Osnovne škole "Oktoih" nezadovoljni su najavljenim rasporedom smjena za narednu školsku godinu, kojim se, kako tvrde napušta praksa višedecenijskog organizovanja nastave u ovoj školi. Dio djece će, kako kažu, nastavu pohađati od 13 do 18:30 časova, čime je teško organizovati bilo kakve vannastavne aktivnosti. Direktorica Tanja Leković u razgovoru za Portal RTCG ukazuje na problem prebukiranosti škole, i naglašava da su u upravi svjesni nedostataka, ali da je predloženi raspored najoptimalnije rješenje u aktuelnoj teškoj situaciji.

"Godinama unazad problem prebukiranosti predstavlja izazov sa kojim se suočavamo kada je u pitanju organizacija nastave. Trend porasta broja stanovnika u ovom dijelu grada praćen izgradnjom brojnih stambenih objekata nije adekvatno propraćen kada je u pitanju izgradnja objekata vaspitno-obrazovnog karaktera. Svjesni problema i neophodnosti što hitnijeg rješavanja istog, neposredno po stupanju na funkciju, od oktobra 2021. godine, uprava škole ministarstvu šalje dopise u kojima trazi da se pristupi rješavanju ovog problema. Situacija iz godine u godinu postaje sve ozbiljnija i u narednim godinama očekujemo porast broja učenika tako da smatramo da je krajnje vrijeme da se počne sa konkretnim potezima", kazala je Leković.

Leković je saopštila da Oktoih ove godine ima oko 1900 učenika raspoređenih u 69 odjeljenja, a raspolažu sa 24 učionice.

"Dosadašnji model nastave gdje su VI, VII, VIII i IX razred bili u prijepodnevnoj smjeni nije moguće organizovati jer ta četiri razreda broje ukupno 27 odjeljenja pa bi u svakom trenutku nedostajale tri učionice. Tome moram dodati da u postojećim uslovima nema kabinetske nastave, da je kabinet informatike izmešten u dvije manje, pomoćne, učionice, kao i da stručni saradnici nemaju svoje prostorije za rad", pojašnjava Leković.

Naglašava da je jasno da su uslovi rada otežani, praktično nemogući ali da uprava škole zajedno sa Ministarstvom prosvjete traži rješenje.

Tako je kao jedno od prelaznih rješenja, do izgradnje paviljona, predloženo da se iznajmi poslovni prostor u jednoj stambenoj zgradi, koji bi se prilagodio za izvođenje nastave.

"Usled nezadovoljstva roditelja od tog rješenja se odustalo, a kao alternativno rješenje od strane resornog ministarstva predloženo je da novoupisani učenici I razreda nastavu pohađaju u prostorijama Resursnog centra „Podgorica“, pri čemu bi morali formirati veći broj odjeljenja sa manjim brojem učenika zbog veličine učionica, a nastava bi počinjala u 13 i 30. Kako je po zakonu obavezno učenicima I razreda omoguciti jutarnje čuvanje to bi u praksi značilo da bi šestogodišnjaci u školi boravili od 7h do 16h", objašnjava Leković i naglašava da pritom nijesu ni dobili precizne informacije koliko godina bi ti učenici pohađali nastavu u tim prostorijama, i da li bi prilikom povratka u matičnu skolu morali ponovo da se pregrupišu.

Paojašnjava da su suočeni sa ovim izazovima pokušali da organizacijom smjena dođemo do optimalnog rješenja, koje će zadovoljiti najveći broj potreba.

"Uz saglasnost Tima za kvalitet nastave, uprava škole donijela je odluku da se nastava za narednu školsku godinu izvodi u 3 smjene i to: prva za učenike I, II i IV razred, druga za učenike III, V i VI razreda i treća za VII, VIII i IX razred. Na ovaj način u svakoj smjena imamo po 20 do 24 odjeljenja, čime smo rasteretili prostorne kapacitete i koliko toliko zadovoljili osnovne pedagoške norme. Učenici u poslednjoj smjeni nastavu će završavati u 17.00 ili najkasnije u 18.30, u zavisnosti od broja časova po danima", navodi Leković.

Kako objašnjava, da su niži razredi u poslepodnevnim smjenama, prema praksi koja je ustaljena u Podgorici, morali bi čekati da stariji završe sa nastavom, kasnije bi počinjali i ne bi bilo moguće da nastavu završavaju nekim danima u 17h, već svakog dana u 18.30 najranije, što je za djecu uzrasta od 8 ili 9 godina, kako kaže, apsolutno neprihvatljivo.

"Jasno je da u trenutnoj situaciji idealnog rješenja nema, te da će u bilo kojoj varijanti određeni broj roditelja biti nezadovoljan. Svjesni smo nedostataka ovog rasporeda smjena, ali sada bolje rješenje nemamo. Pred nama je godina u kojoj moramo uložiti još više napora i svu energiju usmjeriti ka rješavanju velikog problema naše škole", zaključila je Lekovićeva.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније