Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.B. ]

04. 07. 2023. 16:27 >> 16:30

ISTRAŽIVANjE SZK

Mladi u CG snimanje intime bez pristanka ne smatraju nasiljem

Kada momak ili djevojka bez pristanka partnera ili partnerke snima seksualne odnose, 34 odsto mladih u Crnoj Gori smatra da se ne radi o nasilju, alarmantni su podaci istraživanja Sigurne ženske kuće.

Istraživanje je takođe pokazalo da 12.7 odsto smatra da je to donekle nasilje, 14.7 odsto da je prilično tačno da se radi o nasilju, a 22.3 odsto da je potpuno tačno da se radi o nasilju.

Projektni tim SZK i Udruženje psihologa Crne Gore predstavio je rezultate sprovedenog istraživanja sa inkluzivnom grupom adolescenata i edukativni priručnik za mlade "Veza mora biti zdrava".

Rezultati istraživanja ukazuju na zabrinjavajuće podatke, pa tako njih 19,5 odsto "guranje i udaranje’’ ne prepoznaje kao nasilne oblike ponašanja, dok njih 14,5 odsto za isto vjeruju da se donekle odnosi na nasilne obrasce ponašanja.

Anketa je pokazala da 19,5 odsto vjeruje da nisu sigurni/e, a 27 odsto njih vjeruje da je prilično tačno da se radi o nasilnim obrascima.

Ukoliko emotivni partner i partnerka insistira na tome da imaju zajednički Instagram nalog, 30.5 odsto adolescenata u Crnoj Gori smatra da nije tačno da se radi o nasilju.

Čak 15 odsto smatra da je donekle netačno da se radi o nasilju, ukoliko partner insistira na zajedničkom nalogu na društvenim mrežama, 22.5 odsto nisu sigurni/sigurne, 15 odsto smatra da je prilično tačno da se radi o nasilju, a 17 odsto da je potpuno tačno da se radi o nasilju.

Kada momak ili djevojka ismijavaju ili omalovažavaju partnera/partnerku pred drugima 22.1 odsto smatra da se ne radi o nasilju, 10.6 odsto smatra da je to donekle nasilje, 23.1 odsto smatra da je prilično tačno da se radi o nasilju a 27.1 odsto da je potpuno tačno ta je to nasilje.

Za neumjesne šale koje čine da se partner ili partnerka osjećaju loše čak 25.5 odsto smatra da nije tačno da se radi o nasilju, 11 odsto nije sigurno, 21 odsto smatra da je prilično tačno da se radi o nasilju, dok 31 odsto smatra da je potpuno tačno da se radi o nasilju

Ako primoravanje na učestvovanje u seksualnim aktivnostima partneru ili partnerki ne prijaju, 26.6 odsto mladih ne smatra nasiljem, 15.1 odsto da je donekle netačno da se radi o nasilju, 19.1 odsto nije sigurno, 17.6 odsto smatra da je prilično tačno da se radi o nasilju, dok 21.6 odsto smatra da je potpuno tačno da se radi o nasilju.

U istraživanju se takođe navodi da dodirivanje intimnih djelova tijela bez jasne saglasnosti partnera/partnerke’’ 21.5 odsto ne smatra nasilnim ponašanjem, osam odsto smatra da je donekle netačno da se radi o nasilju, 10.5 odsto nije sigurno, 23 odsto smatra da je prilično tačno da se radi o nasilju, a 37 odsto da je potpuno tačno da se radi o nasilju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније