Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

06. 07. 2023. 17:50 >> 17:51

REAGOVANjE ASK-a

"Vučković tražila izuzeće jer je u kumovskoj vezi sa suprugom Novovića"

Iz Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) kazali su da je odlukom Sudskog savjeta broj 01-3773/22-1 od 9. decembra 2022. godine usvojen zahtjev Vesne Vučković, vršiteljke dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, za izuzećem od postupanja u postupku izbora sudije Upravnog suda jer je, kako je navedeno, u kumovskoj vezi sa kandidatkinjom L. N. Prema navodima ASK-a, L.N. je supruga glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića.

"Istina i integritet bi trebalo da sustižu i prestižu jedno drugo u radu svih državnih institucija, a Specijalno državno tužilaštvo na čelu sa glavnim specijalnim tužiocem, koji zajedno sa sudovima odlučuje o osnovnim ljudskim pravcima i slobodama, moraju da u budu u temeljima pravne države i snažni oslonac vladavini prava. Oštećeni, okrivljeni, kao i svi drugi građani imaju legitimna očekivanja da glavni specijalni tužilac uvijek govori istinu. Odlukom Sudskog savjeta broj 01-3773/22-1 od 9. decembra 2022. godine, usvojen je zahtjev Vesne Vučković, vršiteljke dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore, za izuzećem od postupanja u postupku izbora sudije Upravnog suda, jer je, kako je navedeno, u kumovskoj vezi sa kandidatkinjom L. N, koja je, inače, supruga glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića", piše u reagovanju. 

Zapisnik sa te sjednice Sudskog savjeta javno je dostupan na linku, rekli su iz Agencije.

"Posebno naglašavati prirodu kumovskih veza, vrijeđalo bi kako naše običaje, tako i inteligenciju građana. Kako je moguće da glavni specijalni tužilac u saopštenju navodi da nije u kumovskim odnosima sa Vesnom Vučković, a materijalni dokazi govore drugačije? Ukoliko Vesna Vučković zbog kumovskih veza nije mogla objektivno da odlučuje o napredovanju L. N, kako je Vladimir Novović mogao nepristrasno da odlučuje o izboru Vesne Vučković za v. d. predsjednice Vrhovnog suda? Iako svi kumovski odnosi nijesu iste važnosti i snage, sami pokušaj prikrivanja te činjenice stvara visoki korupcijski rizik za sve postupke u kojima su mogli da imaju interes glavni specijalni tužilac, njegova supruga, kao i v. d. predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore", naveli su iz ASK-a.- 

Kako ističu, kada je u pitanju drugi dio saopštenja Specijalnog državnog tužilaštva, vrijeme i sudska praksa će pokazati da li tužioci koji su upućeni od Tužilačkog savjeta na zahtjev glavnog specijalnog tužioca u SDT radi obavljanja poslova hitne prirode ili povećanog obima posla mogu da imaju prava, dužnosti i obaveze kao specijalni tužioci koje je birao Tužilački savjet u zakonom propisanoj proceduri. 

"I koji, između ostalih uslova, moraju imati najmanje deset godina radnog iskustva kao državni tužioci, sudije ili advokati. Agencija će dati svoj sud kroz analizu propisa sa stanovišta korupcijskih rizika, koja će biti javno dostupna. Pozivamo glavnog specijalnog tužioca da svojim integritetom, znanjem i autoritetom da doprinos vladavini prava time što će svi imati jednaku pravnu zaštitu tokom trajanja izviđaja i krivičnog postupka. Jedna odluka Višeg suda u nepravosnažno okončanom postupku nije dovoljan garant da nijesu povrijeđena prava građana koji su se našli u postupcima pred SDT-om u bilo kom svojstvu, a u kojima postupaju tužioci sa manje od deset godina tužilačkog, sudskog ili advokatskog iskustva", poručuju iz ASK-a. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније