Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Maša Mališić

05. 03. 2013. 12:35 >> 09:15
10

JAVNI SERVIS I GRAĐANI

VIDEO: Finansijska, pa nezavisnost programa

Da bi bio nezavisan u informisanju građana, Javni servis mora imati i finansijsku nezavisnost, zaključeno je na konferenciji ,,Javni servis i građani“. Zbog toga predstavnici Evropske unije i Radio-televizije Crne Gore predlažu da se 0,5% BDP-a izdvaja za finansiranje Javnog servisa, bez miješanja Skupštine.

Generalna direktorka Evropske radiodifizne unije Ingrid Deltenr kaže da je za nezavisan Javni servis potrebno imati kvalitetan kadar na čelu medija, finansijsku nezavisnost kao i razumijevanje Vlade i građana. Kada je riječ o finansiranju ona kao dobar vidi model koji se primjenjuje u nekim evropskim zemljama, a to je izdvajanje određenog procenta za finansiranje Javnog servisa iz nacionalnog dohotka.

 

,,Druga važna stavka je da se o budžetu JS ne razgovara na Skupštini, znači, da postoji taj medijski fond i da je lociran na pravi način. Dakle, bitno je da poslanici nemaju pravo da mijenjaju budžet što bi JS-u obezbijedilo pravnu stabilnost“, kazala je Deltenr.

Pomoćnica generalnog direktora RTCG Vanja Šćekić podsjetila je da je RTCG predložila upravo tu formulu finansiranja koja se odnosi na 0,5 % BDP-a.

,,Taj bi način obezbijedio stabilno finansiranje Javnog servisa, ne samo za pokrivanje tekućih obaveza, već i za investiranje u digitalizaciju. To je model koji obezbjeđuje stabilan izvor finansiranja i nije podložan fluktuacijama. On obezbjeđuje dugoročno planiranje prihoda RTCG“, kazala je Šćekić.

Da bi Javni servis bio oslobođen političkog uticaja, prema riječima ambasadora EU Mitje Drobniča, potreban je zakonski okvir kojim bi se definisalo njegovo finansiranje.

,,Ključno je obezbijediti Javnim servisima u državi zakonski okvir koji neće biti podložan brzim i nepredvidivim izmjenama kroz amandmane političara”, ističe Drobnič.

On je pohvalio napredak RTCG, koji je, prema njegovim riječima vidan u posljednjih godinu i dodao da su restrukturiranje i digitalizacija ključni izazov na kojem treba raditi u budućnosti.

Iz OSCE-a podsjećaju da prema posljednjem istraživanju veliki broj građana i dalje ne vidi RTCG kao nezavisan medij, međutim, vršilac dužnosti šefa misije Valdemar Figaj ističe da se situacija vidno popravlja.

,,Ipak , protekle je godine zabilježen rast gledanosti i što je još važnije, povećan je stepen povjerenja građana u RTCG u odnosu na prethodnu godinu. Ovi podaci govore da se stvari mijenjaju na bolje, odnosno, da je crnogorski Javni servis sada na pravom putu“, dodao je Figaj.

Generalni direktor RTCG Rade Vojvodić podsjeća da, iako se Javni servis suočava s finansijskom oskudicom i nedostatkom kvalifikovanog kadra, čini sve da rad i poslovanje budu transparentni, da bude otvoren za civilni sektor, kao i za inicijative manjinskih društvenih grupa i građanskih udruženja.

,,Cilj nam je da poboljšamo kvalitet programa i da sebi ne dozvolimo ulazak u trku s komercijalnim emiterima za gledanost po svaku cijenu i za podilaženje jeftinom, a ovdje, nažalost,  rasprostranjenom medijskom ukusu.  To čini naš put još težim i trnovitijim”, kaže Vojvodić.

Vojvodić ističe da je Javni servis ispunio smo ciljeve iz Strategije do 2015. Kaže da su pozitivne promjene vidljive u odjeljenjima- Multimedijalni centar i Portal, odjeljenju za promociju programa, kao i u zabavnom i sportskom programu, koje RTCG programski i kadrovski osvježava.

,,Iskustva iz tog „renoviranja“ organizacije najvećeg dijela programa govore da se samo sa starim kadrom i sadašnjom strukturom uposlenih ne mogu načiniti  značajnije promjene u skladu sa zahtjevima novog vremena. Ali, kako rekoh, sada su drugi na potezu. Država treba da  donese kolektivni ugovor, bez koga ne možemo da primijenimo sistematizaciju, koju smo usvojili prije godinu. Tek kada svako odradi svoj dio posla, biće ispoštovan osnovni postulat da „javnost osniva, javnost finansira, javnost kontroliše“, zaključuje Vojvodić.

Prema posljednim podacima, povjerenje u program je poraslo sa 18 na 26 odsto, a rejting je u decembru 2012. povećan na 16 odsto u odnosu na jun 2011.

Javni servis će, kaže Vojvodić, i ubuduće otvarati prostor za javni dijalog o značajnim temama i omogućiti izbalansirani publicitet i vlasti i opoziciji, kako bi građani mogli da donesu racionalne odluke u ostvarivanju njihovih demokratskih i političkih prava.

Ivana Šebek, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније