Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Marija Radulović/TVCG ]

08. 08. 2023. 19:45 >> 06:55

EKSPLOZIJA U SPUŽU

Kad šok potraje potražiti pomoć stručnjaka

Bomba koja je eksplodirala juče ispred kuće službenika spuškog zatvora nije izazvala samo materijalnu štetu, već je to traumatično iskustvo ne samo za porodicu već i za sve koji su bili u blizini tog nemilog događaja. Kada se ovakve situacije dogode, obično nastupi šok stanje i ako potraje, psiholozi savjetuju i da se potraži stručna pomoć, pogotovo za djecu.

I dan nakon sto je bačena bomba u susjednom dvorištu porodica Ristov iznosi polomljeno staklo iz kuće. Još su u šoku, pod stresom, zabrinuti za djecu.

“Djeca ne umiju da se izraze, ali vidim kroz njihov razgovor slušaju naše riječi pa ponavljaju.Juče sam bila potresena i danas cijeli dan i danas. Bojimo se i nadamo se da će da stane šta god da je iza ovoga”, kaže za TVCG Aleksandra Ristov.

Da je strah opravdana reakcija smatra i struka. Eksplozija bombe koja je prekinula miran san porodice Đuričković i komšiluka, može izazvati traume i kod djeceali i kod odraslih.

“To može za njih da bude traumatično u vidu posttraumatskog stresnog poremećaja to je u stvari sindrom koji je je normalan odgovor na normalnu situaciju. Dakle, može se desiti da patite od nesanice, da imate flešbekove, da postanete depresivni anksiozni”, navodi za TVCG psihološkinja Adriana Pejaković.

Zato psiholozi savjetuju da razgovarate o onome što vas muči i potražite stručnu pomoć.

“Preporučuje se podrška porodice prijatelja, empatija, solidarnost i stručna pomoć ako simptomi potraju predugo, jer je to u ovim situacijama potrebno”, poručuje Pejaković.

Nije uporediva, ali ni zanemarljiva šteta pričinjena nakon eksplozije na kućama.

Pravnici kažu da postoji mogućnost odštete.

“Tu štetu je moguće nadoknaditi. Ta šteta se dokazuje kroz krivični postupak. Tako da se utvrđuje ko je kriv i utvrđuje se ko je izvršio krivično djelo”, saopštio je za TVCG advokat Damir Lekić.

O mogućnostima nadoknade štete raspitali su se i komšije. Ipak za sada čekaju rasplet situacije.

“Juče su nam na uviđaju rekli da ako se počinilac uhvati da ga gonimo, a da li bi se usudili da ga gonimo lica koja su spremna na tako nešto”, ističe Aleksandra Ristov.

Nije samo komšiluk - društvo je zabrinuo ovaj incident. Zbog svega ovo je možda prilka za nadležne da pomognu makar u sanaciji štete.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније