Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

24. 03. 2014. 11:56 >> 11:56

SPJEČAVANJE PRANJA NOVCA

Glavna karika u borbi protiv korupcije

Sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma (SPNFT) je jedna od glavnih karika u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poručio je ministar finansija Radoje Žugić.

 

Žugić je danas govorio na početnoj radionici projekta Nacionalna procjena rizika (NPR) od pranja novca i finansiranja terorizma, koji će Ministarstvo realizovati u saradnji sa Svjetskom bankom, misijom OEBS-a i Evropskom komisijom (EK).

 On je kazao da je projekat NPR veoma važan za Crnu Goru.

„Sprovođenje ovog projekta na nacionalnom nivou predstavlja još jedan uspješan korak u ispunjavanju međunarodnih obaveza, a istovremeno i usaglašavanje sistema sa standardima razvijenih zemalja“, rekao je Žugić.

Prema njegovim riječima, sprovođenje NPR predstavljaće završavanje jedne važne obaveze u najzahtjevnijoj fazi evropskih integracija Crne gore, vezano za pregovaračko poglavlje četiri.

Žugić je kazao da će procjena rizika koja će se izvršiti u brojnim sektorima koji su izloženi pranju novca i finasniranju terorizma, kao efekat dati strateški dokument.

 Taj akt će, kako je naveo, predstavljati smjernice za razvoj i unaprjeđivanje cijelog sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranje terorizma.

„Analize koje će biti izvršene u okviru projekta daće obuhvatni presjek stanja, zalazeći u svaki dio sektora društva koji nosi rizik od ove pojave, s akcentom na slabosti, odnosno ranjivosti sistema“, pojasnio je Žugić.

On je kazao da će upravo ti efekti predstavljati upute za dalje koordinirano djelovanje svih nadležnih institucija sistema, kako bi se smanjio utvrđeni, a potencijalni rizik.

„Fokus rada crnogorskih državnih organa, ali i društva u cjelini, jeste i biće borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. To je naša prevashodna potreba, ali i obaveza“, poručio je Žugić.

On je pojasnio da je ta borba ključni kriterijum za napredovanje ka Evropskoj uniji, ali i ka postizanju boljeg životnog standarda za sve građane Crne Gore, što je, kako je naveo, osnovni zadatak ove, ali i svake druge Vlade.

„SPNFT je jedna od glavnih karika u borbi protiv koruocije i organizovanog kriminala“, naglasio je Žugić, navodeći da Vlada očekuje da će projekat doprinijeti demokratiji, vladavini prava i sigurnosti građana.

Direktor Uprave za SPNFT, Vesko Lekić, kazao je da je NPR važna međunarodna obaveza.

„Sprovođenje NPR veoma je bitno jer su pranja novca i finansiranja terorizma prepoznati kao globalni problemi koji imaju povratne efekte na ekonomske, političke, bezbjednosne i socijalne strukture svake zemlje“, pojasnio je Lekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније