Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

25. 08. 2023. 13:40 >> 13:39

MUP

Crna Gora i S.Makedonija primjer dobre regionalne saradnje

Saradnja ministarstava unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore i Sjeverne Makedonije je odlična, a zajednički interes je njeno produbljivanje u borbi protiv organizovanog kriminala, ilegalnih migracija, trgovine ljudima i krijumčarenja narkotika.

To je saopšteno na sastanku ministara unutrašnjih poslova Crne Gore i Sjeverne Makedonije, Filipa Adžića i Olivera Spasovskog.

Iz crnogorskog MUP-a saopšteno je da je Adžić u razgovoru istakao da očekuje da će biti nastavljena intenzivna policijska saradnja i koordinisane aktivnosti.

On je istakao odlučnost MUP-a i Vlade Crne Gore za dodatnim razvijanjem partnerskih odnosa.

Spasovski je kazao da Crnu Goru vidi ne samo kao prijateljsku, već i bratsku državu, sa kojom Sjeverna Makedonija nema neriješenih pitanja.

On je naveo da prijateljski odnos dvije države treba da bude primjer i ostalim državama regiona.

Spasovski je rekao da je policijska saradnja između dvije države na visokom nivou, ističući za primjer saradnju specijalnih jedinica policije.

On je naglasio da su spremni da se ta saradnja i dalje unapređuje.

Kako je saopšteno, Spasovski je, u svijetlu nedavnih potpisivanja sporazuma sa Evropskom unijom (EU) o aktivnostima FRONTEX-u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, pohvalio saradnju sa tom evropskom agencijom i prenio dobra iskustva u upravljanju ilegalnim migracijama.

Na sastanku je saopšteno da potvrdu kvalitetnog zajedničkog rada policija dvije zemlje predstavljaju brojne razmjenjene operativne informacije između NCB Podgorica i NCB Skoplje, kao i uspješno realizovane akcije u cilju razbijanja organizovanog krijumčarenja oružja, droge i trgovine ljudima.

Adžić i Spasovski su se saglasili da su ilegalne migracije izazov po sigurnost dvije države.

Oni su kazali da su spremni da kroz intenzivniju saradnju u okviru regionalnih inicijativa daju doprinos još kvalitetnijem upravljanju migracijama i zaštiti granica.

„Na tom planu, veoma je važno usklađivanje nacionalnih sistema sa EURODAC sistemom“, naglasio je Adžić.

Na sastanku je saopšteno da Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju zajednički prioritet-članstvo u EU i da će realizaciju tog cilja pospješiti razmjena iskustava i dobrih praksi, kao i čvrsta regionalna povezanost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније