Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ A.B. ]

22. 09. 2023. 14:55 >> 15:21
1

OKRUGLI STO

CG lider u regionu u oblasti Zakona o istopolnim brakovima

U Crnoj Gori je neophodno izmijeniti oko 20 zakona i podzakonskih akata kako bi poreski status partnerstava istog pola i bračne zajednice u potpunosti bio izjednačen, saopšteno je na okruglom stolu Instituta za pravne studije (IPLS).

Ekspert IPLS, advokat Mirko Bošković, podsjetio je na okruglom stolu „Poreski status životnog partnerstva lica istog pola“ da je Zakon o životnom pratnerstvu lica istog pola usvojen u Skupštini Crne Gore 2020. godine, a počeo da se primjenjuje 15. jula 2021. godine.

„Procjenjuje se da će biti neophodno promijeniti najmanje 20 zakonskih tekstova, a ne postoji tačna procjena kada je riječ o podzakonskim aktima“, naveo je Bošković.

Ukazao je da je u cilju izjednačavanja poreskog statusa partnerstava istog pola i bračne zajednice potrebno izmijeniti odredbe Zakona o porezu na promet nepokretnosti, Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, Zakona o porezu na promet upotrebljavanih motornih vozil, polovnih objekata, vazduhoplovnih letilica.

„Takođe je potrebno izmijeniti i odrebe Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, Carinskog zakonika, Zakona o sudskim taksama, Zakona o administrativnim taksama, Zakona o porezu na nepokretnosti i Zakona o poreskoj administraciji“, rekao je Bošković.

Načelnica odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Crne Gore, Biljana Pejović, ocijenila je da je Crna Gora, s aspekta zaštite LGBTIQ prava, ostvarila značajne rezultate.

„Unaprijeđen je zakonodavni okvir, ali nam predstoji još posla“, rekla je Pejović.

Prema njenim riječima, donošenjem Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola Crna Gora je pokazala da je lider u regionu kad je u pitanju ova oblast.

„Započeli smo izradu i novog Zakona o pravnom prepoznavanju rodnog identiteta i time se primakli evropskim, međunarodnim standardima kojima težimo kad je u pitanju LGBTIQ zajednica u Crnoj Gori“, navela je Pejović.

Izvršni direktor Asocijacije Spektra, Jovan Ulićević, rekao je da LGBTIQ zajednica tri godine nije u mogućnosti da usvoji sve podzakonske akte da bi ljudi imali mogućnost da u potpunosti uživaju prava iz Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

„Ono što imamo je satisfakcija da LGBTIQ osobe mogu da stupe u životna partnerstva, kao simboličan čin, koji nije nevažan, ali zakoni su tu da obezbijede kvalitetne i dostojanstvene živote, a ne samo da budu simulacija jednakosti“, naveo je Ulićević.

Podsjetio je da su u prethodnom periodu realizovali akciju u kojoj su predstavnicima poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore predali detaljnu analizu u potrebnim izmjenama drugih zakona, ali da to nije dalo efekta.

„Crna Gora i dalje važi u Evropi za zemlju koja se kotira prilično visoko u odnosu na cijeli set zakona koji omogućavaju poštovanje ljudskih prava LGBT osoba. Ono što nemamo u praksi je poštovanje ravnopravnosti muškaraca i žena, a onda ni osoba drugačijeg rodnog identiteta“, istakao je Ulićević.

Smatra da stagnacija u kontekstu unapređivanja ljudskih prava znači regres.

„Ne možete da napravite pauzu na dostojanstven život. Ne možete da napravite pauzu na kvalitetan život, nego kvaalitet vašeg života se degradira kroz vrijeme dok god nemate jednakost u odnosu na druge građane i građanke“, istakao je Ulićević.

Događaj je održan u okviru projekta kojeg finansira Ministarstarstvo za ljudska i manjinska prava.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније