Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

28. 06. 2023. 22:07 >> 22:08

BORBA ZA LjUDSKA PRAVA

U Crnoj Gori položaj LGBTI osoba bolji ali treba iskorijeniti nasilje i govor mržnje

LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar svim LGBTI osobama u Crnoj Gori,saveznicima i partnerima, čestitaju 28. jun, dan kada je u Njujorku 1969. godine počela Stounvolska revolucija i koji se formalno smatra početkom svjetskog LGBTI pokreta.

“Ovaj važan datum, koji se obilježava već više od pola vijeka, nas podsjeća na to da je borba za ljudska prava i ravnopravnost LGBTI osoba generacijski proces, da su vrijednosti na kojima se ovaj pokret baštini univerzalne, kao i da je pred nama još uvijek dug put do ostvarenja krajnjeg cilja. Želimo i da ukažemo da je Crna Gora, tokom više od decenije našeg rada i aktivizma, doživjela značajne društvene promjene i da su napori organizacija civilnog društva i naših saveznika i partnera u velikoj mjeri doprinijeli tome da je položaj LGBTI osoba u našoj zemlji danas bolji nego što je tada bio”, saopštili su iz LGBTQ foruma Progres.

Ali, smatraju oni, potrebno je još napora kako bi se iskorijenili “hronični problemi poput govora mržnje, diskriminacije i nasilja”, te, kažu, “ubrzale sve neophodne reforme na našem evropskom putu”.

Poručuju da će nastaviti da predano rade na poboljšanju kvaliteta života i položaja LGBTI osoba u Crnoj Gori.

“Bez obzira na različite faktore koji teže da unazade i umanje ljudska prava svih nas, kako u Crnoj Gori tako i globalno. Kao što nas istorija uči, kroz Stounvolsku revoluciju i brojne druge istorijske događaje nakon toga, jedini način da se izborimo za ljudska prava i dostojanstven život je da to učinimo ujedinjeni i uz puno uvažavanje svih različitosti. Konačno, poruka današnjeg dana, kao i cijelog juna, koji se globalno obilježava kao mjesec ponosa, jeste da treba da budemo i ostanemo ponosni na ono što jesmo, da svi damo doprinos jedinstvenoj borbi za ljudska prava i ravnopravnost u svojoj zemlji i da ostanemo hrabri uprkos svim izazovima”, zaključuju iz Foruma.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније