Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

27. 09. 2023. 12:34 >> 13:31

ĆORIĆ

O smrti bebe nakon obdukcionog nalaza

Dok ne bude završen nalaz obdukcije koji će pokazati zašto je novorođenče staro dva dana preminulo u Opštoj blonici u Nikšiću, ne možemo da se odredimo po tom pitanju, kazala je državna sekretarka u Ministarstvu zdravlja dr Slađana Ćorić.

Ona je to saopštila na konferenciji za novinare organizovanoj povodom Sajma medicine koji organizuje Medical pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja. 

Istakla je da je generalni direktor Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite Slobodan Mandić sa saradnicima obišao bolnicu u kojoj je beba preminula, kako bi se upoznala sa slučajem.

“Samo su se upoznali sa slučajem. Tužilaštvo je već započelo proceduru i zbog toga nemamo mogućnost bilo kakve reakcije. Dok se ne završi obdukcija i ne okonča, mi nemamo mogućnost da kažemo. Jedino šta nam ostaje jeste da sačekamo obdukcioni nalaz i da se onda u odnosu na to odredimo", navela je Ćorić.

Ona je rekla da je zdravstveni sistem vrlo osjetljiva kategorija, pogotovo kada su bebe u putanju.

"Ako se radi o naprasnoj srčanoj smrti, kako je to rečeno, to su situacije u kojoj ne možete bilo šta da uradite", kazala je Ćorić.

Na pitanje da li je ikad iko snosio odgovornost za greške koje su napravljene u toj bolnici, Čorić je kazala da jesu, ali da ne zna koju vrstu odgovornosti konkretno.

U toj bolnici ranije se dešavalo da djetetu umjesto infuzionog rastvora uključe alkohol, te da čovjeku kojem nije potrebna transfuzija daju krv, i to pogrešnu krvnu grupu.

Ćorić navodi da su tada bili viđeni postupci.

“Postupci su tada bili pokrenuti ne znam tačno koji, ali znam da su određene osobe bile sankcionisane, a detalje sigurno ima Sektor za kontrolu kavaliteta. Nema niko namjeru da krije i ja sam ljekar i teško je to raditi”, istakla je Ćorić.

Tema Sajma medicine bila je Strategija razvoja sistema, a Ćorić je, odgovarajući na pitanja novinara koji je konstatovao da su nam data setovi loši te da ne znamo od čega nam umiru građani, kazala da je to tačno i da rade na tome da ovo promijene.

“Nemamo registre i imali smo problem što to popunjavaju ljekari nekad u Hitnoj pomoći i što oni napišu kao zvaničnu dijagnozu “naprasna smrt”, a mi znamo da pacijent na nije od toga umro. Zvanična dijagnoza često nije ta koja piše. Imali smo obuke, pokušavali da to uredimo ali nije bilo rezultata”, rekla je Ćorić.

Navela je da ove podatke vodi Institut za javno zdravlje ali nemaju dovoljno ljudi, pa Strategija uređuje ovo pitanje.

“Selektovali smo ljude koji će se isključivo time baviti. Imaćemo i registar zdravlja naše nacije, da znamo od čega obilijevaju naši pacijenti. Za sad znamo da smo vodeći po umiranju i obolijevanju od raka grlica materice. Imamo sve mehanizme da to spriječimo, imamo i vakcinu ali ne znam šta se dešava, prosto imamo problem iako smo sve mehanizme napravili da tu stopu smanjimo”, rekla je Ćorić.

Zaključila je da je prevencija budućnost zdravstvenog sistema.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније