Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

13. 10. 2023. 15:59 >> 07:26

PROVJERA

Imovina sudija i tužilaca: Vlada iduće sedmice o vetingu

Analiza vetinga naći će se na dnevnom redu sjednice Vlade iduće sedmice što će biti prvi korak ka daljoj primjeni tog rješenja koje podrazumijeva provjeru imovine sudija i tužilaca i njihovih profesionalnih kvalifikacija, saznaje Portal RTCG u Vladi. Ministarstvo pravde trebalo bi da predloži informaciju o vetingu nakon što je radna grupa koja je sačinjavala analizu o uvođenju tog modela skoro završila posao.

Radni tim za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu formiran je u decembru prošle godine rješenjem ministra pravde Marka Kovača.

Radni tim su činili predstavnici Ministarstva pravde, Vrhovnog suda Crne Gore, Vrhovnog državnog tužilaštva Crne Gore, Sudskog Savjeta, Tužilačkog Savjeta, Udruženja sudija Crne Gore, Udruženja državnih tužilaca Crne Gore, Skupštine Crne Gore, Vlade Crne Gore, Kancelarije Zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava i Agencije za sprečavanje korupcije.

"Veting" je proces, koji podrazumijeva provjeru imovine sudija i tužilaca i članova njihovih porodica, eventualnu povezanost sa kriminalom te procjenu njihovih profesionalnih kvalifikacija.

Ministarstvo pravde je formiralo tim za analizu mogućnosti uvođenja veting sistema, po međunarodnim standardima i uz poštovanje nezavisnosti pravosuđa. To je uslijedilo nakon hapšenja nekoliko čelnika crnogorskog pravosuđa.

U okviru akcija Specijalnog tužilaštva, uhapšena je bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica ali i nekadašnji predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić. Uhapšen je i bivši specijalni tužilac Saša Čađenović, a na optužnici sa Medenicom je i sudija Privrednog suda Milica Vlahović Milosavljević. 

Afere u sudstvu već godinama zaokupljaju pažnju javnosti a i Evropska komisija poziva na sveobuhvatnu sudsku reformu. U ovom trenutku, Vrhovni sud nema predsjednika u punom mandatu, a Sudski savjet već odavno nije kompletiran. Nevaldin sektor i političke stranke godinama govore o korupciji u sudstvu i tužilaštvu ali rezultati u sprečavanju tih pojava za sada su prilično ograničeni. 

Veting je primjenjivan u Albaniji, ali i tu su rezultati bili različito komentarisani. Od kad je uveden, u toj državi je više od stotinu sudija i tužilaca palo na provjerama a zatim su krenuli rezultati. Jedan bivši ministar unutrašnjih poslova u Albaniji je procesuiran, mada, posmatrači kažu da bi rezultati mogli biti znatno bolji.

Još jedan detalj iz izvještaja Evropske komisije o Crnoj Gori je i politizacija tužilaštva i sudstva što je takođe ozbiljan izazov na putu Crne Gore ka EU.  Nevladin sektor vjeruje da je imovina mnogih sudija i tužilaca značajno veća nego što njihovi zvanični prihodi mogu pokazati. Sve to govori da je veting u Crnoj Gori neophodan, ali ostaje da se vidi da li će biti kapaciteta da se sprovede. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније