Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

15. 10. 2023. 19:23 >> 22:51

U PODGORICI

Svečana akademija ispred Sabornog hrama: Dom slave i radosti

Svečana duhovna akademija povodom deset godina od osvećenja Sabornog hrama održana je večeras na platou ispred Sabornog hrama. Besjedu je držao Arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara.

Besjedom se na početku obratio starješina podgoričkog Sabornog hrama protojerej Nikola Pejović koji je poželio dobrodošlicu u, kako je kazao, dom slave, radosti i ljepote Božije.

Podsjetio je na proročke riječi mitropolita Amfilohija koji je davne 1993. i nekoliko godina prije toga odlučio da sagradi Saborni hram u Podgorici, kada je vladala velika ekonomska kriza. Ali na kritike kako može da gradi tako velelepan i veliki hram, a narod nema hljeba da jede, on je odgovorio da baš zato je Hram potreban, jer ako nema hljeba nebeskog, onda neće biti ni hljeba zemaljskog.

"Kada je patrijarh moskovski služio prvu liturgiju sa patrijarhom Pavlom i mitropolitom Amfilohijem na temeljima ovoga hrama, mitropolit je rekao: 'Evo kamen temeljac je postavio Vaseljenski Patrijarh, a prvu liturgiju služi ruski patrijarh. Daj Bože, da na osvećenju ovoga hrama budu zajedno svi pravoslavni patrijarsi i sve pravoslavne crkve. I eto još jedne proročke riječi koja se ostvarila. Dakle, ovaj hram i događaj u njemu zaslužuju da se jednoga dana napiše i služba radi utvrđivanja u jedinstvu jedne Svete, saborne i apostolske Crkve", naglasio je Pejović.

Zahvalio je svima koji su ovih dana došli da uvećaju radost.

"Ne zbog velikog jubileja, ovo je samo mali korak, nego zbog toga što nam je svima potrebna bratska molitvena podrška i svima nam je potrebna zajednica. Zato kada nam dolazi patrijarh srpski mi se utvrđujemo u toj zajednici, u ljubavi, u vjeri i u nadi. Tako je bilo i jutros, tako je bilo i ovih dana i tako će biti i na kraju ovih velikih svečanosti", poručio je Pejović.

Ranije danas, služena je patrijarška liturgija.

Patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije osveštali su kamen temeljac crkve Svetoga Save, kao i temelje Pravoslavne gimnazije “Sveti Sava” čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.

Patrijarh Porfirije je posjetio i Crkvu Svetog Đorđa pod Goricom, najstarije bogoslužbeno mjesto u Podgorici, u kojoj je po predanju svetu tajnu krštenja primio Sveti Simeon Mirotočivi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније