Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V./I.M. ]

18. 10. 2023. 22:11 >> 22:25

EK O EKONOMSKOM DRŽAVLjANSTVU

U provjere se uključio i ANB, ispitati i prethodne dodjele pasoša

Crna Gora treba da osigura da se prijave koje su još na čekanju a predate su shodno nedavno ukinutoj šemi ekonomskog državljanstva pregledaju i obrađuju u skladu sa najvišim mogućim bezbjednosnim standardima, predložila je Evropska komisija (EK). To su naveli u novom Izvještaju o primjeni mehanizma suspenzije viznog režima, koji se odnosi na Crnu Goru i druge zemlje koje imaju sa EU bezvizni režim.

Kako se ističe, iako je program davanja državljanstva investitorima ukinut, Crna Gora nastavlja da obrađuje prijave podnijete do 2022. godine. Evropska komisija napominje da je šema davanja državljanstva investitorima prekinuta 31. decembra 2022. godine.

"Ovo je dobar razvoj događaja i konkretan nastavak preporuka iz Petog izveštaja o primjeni mehanizma suspenzije viza. Nakon preporuka Evropske komisije od 28. marta 2022. godine godine o hitnim koracima u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu a u vezi sa šemama davanja državljanstva investitorima i šemama odobravanja boravka investitorima Crna Gora je uvela dodatne procedure skrininga u procesu prijavljivanja, kako bi ispitala da li su podnosioci zahtjeva na listi sankcija, ili su prepoznati kao subjekti čija sredstva potiču iz ilegalnih izvora. Ministarstvo unutrašnjih poslova je takođe zatražilo dodatne provjere od strane Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) za prijave primljene od ruskih i bjeloruskih državljana", piše u novom izvještaju. 

U toku su i naknadne provjere kako bi se utvrdilo da li je državljanstvo pojedincima dato pod međunarodnim restriktivnim mjerama, u kojim slučajevima bi crnogorsko državljanstvo bilo oduzeto.

"Komisija će nastaviti da prati svaki razvoj događaja u vezi sa ovim sve dok ne budu obrađene sve prijave na čekanju. Mada Evropska komisija priznaje da je Crna Gora preduzela neke radnje da odgovori na prethodne preporuke, neophodan je dalji napredak i potrebno je riješiti sljedeća pitanja: preduzeti hitne korake da se crnogorska vizna politika uskladi sa listom zemalja EU za koje je potrebna viza, posebno u pogledu zemalja koje predstavljaju izvor neregularne migracije ili bezbjednosne rizike. Osigurati da se prijave na čekanju prema nedavno ukinutoj šemi davanja državljanstva investitorima pregledaju i obrađuju u skladu s najvišim mogućim bezbjednosnim standardima", navedeno je u tekstu izvještaja. 

Navodi se da Crna Gora ima bezvizni režim sa 12 zemalja koje se nalaze na listi zemalja EU sa viznim režimom, od kojih sedam uživa trajno izuzeće od viza (Azerbejdžan, Bjelorusija, Kina, Kuvajt, Katar, Rusija, Turska), a pet ima bezvizni režim iz turističkih razloga između aprila i oktobra (Jermenija, Egipat, Kazahstan, Saudijska Arabija, Uzbekistan).

"Crna Gora je 2023. godine ostvarila napredak ka usklađivanju vizne politike: ukinuto je izuzeće od viza za državljane Kube, Ekvadora, kao i za državljane trećih zemalja sa dozvolom boravka u Ujedinjenim Arapskim Emiratima", navedeno je u izvještaju.

Saradnja u oblasti migracija, upravljanja granicom i readmisije Crna Gora se pozitivno odvijala sa EU, posebno na implementaciji Akcionog plana EU za Zapadni Balkan, dodaje se.

"Kako bi se pozabavila porastom iregularnih migracija, formirana je nova jedinica za suzbijanje krijumčarenja ljudi i prekograničnog kriminala u graničnoj policiji koja povećava kontrolu nad neregularnim graničnim prelazima Kapacitet sistema azila je ojačan i značajna izdvajanja iz državnog budžeta su namijenjena za proširenje kapaciteta za prijem. Služba za azil Crne Gore uložila je napore da smanji broj zaostalih zahtjeva za azil. Crna Gora je takođe nastavila da sarađuje sa državama članicama u oblasti migracija i upravljanja granicama, koje su obezbijedile obuku i izgradnju kapaciteta, opremu i razmjenu informacija. Sve u svemu, države članice su takođe izvijestile o dobroj saradnji po pitanju readmisije", ističe se u izvještaju EK. 

Crna Gora i Europol su u septembru 2014. godine potpisali Sporazum o operativnoj i strateškoj saradnji.

"Tokom godina, kvalitet razmijenjenih informacija se kontinuirano poboljšavao i saradnja sa Europolom dodatno je ojačana. Četiri jedinice policije, uključujući Finansijsko-obaveštajnu jedinicu i jedinicu zaduženu za borbu protiv organizovanog kriminala, imaju direktan pristup Europolovom SIENA bezbjednom komunikacionom kanalu, koji omogućava brzu, sigurnu i efikasnu razmjenu informacija sa Europolom i državama članicama EU. Crna Gora ima jednog oficira za vezu koji je postavljen u sjedištu Europola i aktivno sarađuje sa Evropskim centrom za krijumčarenje migranata (EMSC)", potencira se u izvještaju.  

Podsjetimo, Crna Gora bezvizni režim sa EU ima od jeseni 2009. godine, a Evropska komisija periodično izvještava o efektima primjene tih mjera. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније