Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

28. 10. 2023. 21:36 >> 23:19

PRONAĐENA NA PLAVIM HORIZONTIMA

Institut pokušava da spasi povrijeđenu morsku kornjaču

Na plaži Plavi horizonti danas je pronađena mlada jedinka glavate morske kornjače koja, kako su saopštili iz Instituta za biologiju mora, ima tešku povredu glave, zbog čega će biti smještena u karantinski dio njihovog akvarijuma.

Institut navodi da su ih dvije osobe danas obavijestile da su na plaži primjetile morsku kornjaču.

“Izlaskom na teren, ustanovljeno je da kornjača ima tešku povredu glave koja nije novijeg datuma, a moguće i frakturu lobanje uz oštećenje mozga. Iako Institut još uvijek nema centar za oporavak morskih kornjača, s obzirom na izuzetno loše stanje ove kornjače, a budući da je u pitanju mlada jedinka koja još nije dosegla punu veličinu, odlučeno je da se prenese u Institut i smjesti u karantinski dio akvarijuma kako bi joj pokušali pružiti pomoć i liječenje”, saopšteno je iz Instituta.

Podsjećaju da su morske kornjače zaštićene zakonom i mnogim međunarodnim konvencijama.

U crnogorskim vodama se nađu uglavnom u tranzitu. U većem broju borave u sjevernom Jadranu koji im predstavlja glavno mjesto ishrane dok na jugu i oko grčkih ostrva polažu jaja. Kao odrasle jedinke nemaju prirodnih predatora ali čovjek i njegove aktivnosti su im jedna od glavnih prijetnji.

“Procjenjuje se da se u Jadranu slučajno godišnje ulovi oko 2500 jedinki. Od ukupnog broja jedinki uhvaćenih u mreže 85% je ulovljeno kočarenjem”, poručuju iz Instituta za biologiju mora.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније