Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Марија Радуловић, ТВЦГ

06. 11. 2023. 07:20 >> 16:50

ANALITIČARI

Politička nestabilnost nas udaljila od puta ka EU

Za jedanaest godina od kada je Crna Gora započela pregovore o članstvu u Evropskoj uniji, otvorili smo sva 33 poglavlja, a privremeno zatvorili svega tri. Analitičari evropskih procesa saglasni su da smo previše vremena izgubili i da su nas od evropske rute udaljili politička nestabilnost, česte promjene pregovaračke strukture, ali i nedovoljna politička podrška. Novi izvještaj o napretku dočekujemo sa novom vladom i parlamentarnom većinom, ali bez prevelikih očekivanja.

Crna Gora posljednju deceniju ponosno nosi epitet prve sljedeće članice EU. Međutim, šest godina nijesmo zatvorili ni jedno od pregovaračkih poglavlja. Šta se čeka i gdje je zakočilo, iz Evropske unije poručuju sve je do nas.

"Potrebno je da Crna Gora pređe još jednu, posljednju milju. Ako ispunite određene uslove, nećemo se vezivati za datum", predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ipak, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, u nedavnom intervjuu za slovenački list Delo, najavljuje datum kada bi se to moglo desiti.

"Zaista vjerujemo da bi 2028. godina mogla biti realno ostvariva za punopravno članstvo Crne Gore u EU", kazao je Milatović.

U prošlogodišnjem izvještaju Brisela konstatovano je da vlasti nijesu pokazale posvećenost agendi EU.

Nova vlada u svojim redovima neće imati protivnike evropskom kursu, najavio je novoizabrani šef parlamenta.

"Ova vlada nastavlja spoljnopolitički kurs prethodne vlade. Mi smo rekli na tom putu nećemo ništa da smetamo. Mi imamo druge prioritete koje želimo da ugradimo u naš zajednički posao", kazao je predsjednik Skupštine Andrija Mandić.

No prije nego se priključimo evropskoj porodici neophodno je da uvedemo red u svojoj kući.

"Ljudi koji su osvojili vlast tvore novu vladu bili su svjesni da tvore u jako teškom političkom trenutku, ne samo lokalnom, već i globalnom i umjesto da su davali obećanja koja su realistična oni su ih davali u najvećoj mogućoj mjeri. Obećanja su bila do neba, sada oni treba da ispunjavaju obećanja na osnovu kojih su dobili glasove", navodi Srđan Perić iz Preokreta.

I evropska agenda često bude isprazna politička poruka pitka za građane smatra profesorica Gordana Đurović.

Ipak vrijeme je kaže da se ozbiljno zasuču rukavi, jer nam predstoji mnogo posla.

"Mislim da je vrijeme da se presaberemo. Savjetovala bih kolege da se bolje pripreme za neke buduće pregovaračke runde, da pokušaju da obnove institucionalne memorije koje su se pogubile, da odvoje budžete i da zategnu pregovore", navodi Đurović.

33 otvorena poglavlja, a privremeno zatvorena svega tri, to je rezultat 11 godina pregovora CG sa EU. Poređenja radi Hrvatska je postala članica nakon samo osam godina pregovora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније