Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Б.Ч.Ј.

23. 11. 2023. 15:34 >> 15:35

ŠIMUN - CEROVIĆ

Ojačati primarni nivo zaštite i zadržati ljekare

Potrebno je ojačati primarni nivo zdravstvene zaštite i stvoriti uslove da se u sistemu zadrže kako iskusni ljekari, tako i mladi zdravstveni kadar, ocijenjeno je na sastanku ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna sa predsjednicom Ljekarske komore dr Žankom Cerović.

"Zajednička ocjena učesnika sastanka je da treba ojačati primarni nivo zdravstvene zaštite, koji je stub svakog zdravstvenog sistema, u kojem se obavlja 80 odsto usluga, kao i da se stvore uslovi da se u sistemu zadrže kako iskusni ljekari, tako i mladi zdravstveni kadar, u čemu Ministarstvo zdravlja i Ljekarska komora mogu da pruže značajnu stručnu i tehničku podršku", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju, ocijenjeno da je jačanje javnog zdravstva svima u interesu i Ljekarska komora kao krovna, usko profesionalna, nezavisna organizacija svih ljekara, kako su kazali, spremna da bude partner Ministarstvu zdravlja u dostizanju tog cilja.

Šimun je, kako su kazali, istakao da taj vladin resor želi da gradi partnerstvo sa strukovim tijelima na jakim osnovama, kontinuiranu saradnju i komunikaciju i razmjenu stručnih mišljenja.

"On je kazao da im je od velikog značaja da se na pravi način iskoriste kapaciteti svih komora, jer tamo sjede reprezentativni članovi iz zdravstvenog sistema i da će u Ministarstvu zdravlja imati iskrene saradnike", navodi se u saopštenju.

Dr Cerović je, kako se navodi, izrazila očekivanje da će u narednom periodu saradanja između Ministarstva zdravlja i strukovnih regulatornih tijela biti kvalitetnija i konstruktivnija, naglašavajući da je u prehodnom periodu bila na niskom nivou.

"U tom smislu, navela je da je i u izvještaju Evropske komisije, kao ozbiljna zamjerka naveden upravo izostanak saradnje sa zdravstvenim ustanovama i sa Ljekarskom komorom kao najkredibilnijom organizacijom ljekara u državi", navodi se u saopštenju nakon sastanka.

Dr Cerović je, kako su kazali, predočila ministru zdravlja da je zadatak Komore, između ostalog, da zajedno sa Ministarstvom zdravlja priprema strateška dokumenta u oblasti zdravstva, kao što su Strategija razvoja zdravstva i svi zakoni vezani za zdravstvenu zaštitu, budući da ima najbolji uvid u sistem i bazu podataka o svim ljekarima na čitavoj teritoriji Crne Gori.

Iz ministarstva navode i da je predsjednica Ljekarske komore naglasila da Zakon o zdravstvenoj zaštiti mora biti savremen i po ugledu na države članice EU.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније