Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Драгана Лалевић, ТВЦГ

29. 11. 2023. 19:52 >> 19:52

OKRUGLI STO

Zbog neusvajanja prostornog plana Crna Gora u urbanističkom haosu

Zbog neusvajanja prostornog plana trenutno u Crnoj Gori svjedočimo urbanističkom haosu, poručuje ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine. Iz civilnog sektora kažu da se do sada udovoljavalo interesima investitora, a ne građana, kao i da su neka područja trajno ugrožena. To su, između ostalog, poruke sa Okruglog stola "Kako do održivog plana" u organizaciji Centra za istraživačko novinarstvo.

Sve što se trenutno gradi u Crnoj Gori, gradi se nelegalno, zato što prostorni plan nije usvojen, već četiri godine, poručuje Janko Odović, ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine. A kako nedostatak propisa izgleda u praksi možemo vidjeti na primjeru Budve, ali i sve više u našim zimskim centrima.

"Vi imate potpuni haos na prostornom planu - tamo gdje je koeficijent izgrađenosti predviđen 3, vi odjednom imate 300...e to vam je kada gradite kuću od krova, a ne od temelja. Temelj upravljanja i planiranja mora biti prostorni plan Crne Gore.

Haotično stanje nastalo je, jer se udovoljavalo interesima investitora, a ne potrebama građana, smatra drektorica Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović, a odgovornost je, kaže, osim na onima koji su vodili državu i na lokalnim obrađivačima planova.

"Taj haos je, nažalost, planiran i nekome je odgovarao. Politička elita koja je vladala ovom zemljom nije očito vodila računa o javnom interesu, niti tome šta ćemo ostaviti generacijama koje dolaze. Povlađivala je interesima investitora sa kojima je često imala skrivene i koruptivne dogovore", navodi Tadić Mijović.

A oni koji su zaduženi da štite životnu sredinu kažu da je usvajanje novog prostornog plana urgentno, jer je pretodnim bilo dozvoljeno ono što bi trebalo biti zabranjeno.

"Imali smo situaciju da PP je odredio određene projekte na primjer u zaštićenompodručju pa smo imali luku u prvoj zoni Nacionalnog parka, prošao je svu mogućudokumentaciju plansku, čak je CG dobila i milione eura, kaže Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životnu sredine.

Da će zbog ubrzane urbanizacije životna sredina biti na udaru, upozoravali su i iz Uneska, pod čijom zaštitom je Kotor, a devastirane su, upozoravaju ekološki aktivisti, i plaže Ulcinja.

Biljana Gligorović iz NVO "Expeditio" ističe da nije vjerovala da se može desiti to što se Boki desilo.

Zejnepa Lika iz Udruženja "Dr Martin Šnajder Jakobi" kaže da prostor nije moguće u nedogled iskorišćavati.

"Vi kada izgubite jednom stanište ili ekosistem, on je zauvijek izgubljen, to se dešava naravno i sa našim dinama, sazaleđem Velike plaže", ističe Lika.

S konferencije je poručeno da je potrebno što prije usvojiti novi prostorni plan koji određuje gdje ćemo i kako živjeti, te da on treba da pomiri sukob između razvoja i zaštite životne sredine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније