Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

19. 12. 2023. 12:20 >> 12:20
Čitaj mi:

FORUM PROGRES I LGBTIQ SOCIJALNI CENTAR

Smjernice za izvještavanje o rodnim stereotipima, predrasudama...

Nevladine organizacije LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar predstavili su informativne smjernice namijenjene predstavnicama/ima medija za adekvatno izvještavanje na temu rodnih stereotipa, predrasuda i diskriminacije na osnovu pola i roda.

Kako navode u saopštenju značaj ove publikacije ogleda se u preporukama za izvještavanje kako bi ono bilo tačno i uravnoteženo, te doprinosilo podizanju svijesti javnosti o ključnim pitanjima koja se tiču rodne ravnopravnosti u Crnoj Gori.

“Kreirane smjernice predstavljaju veliki korak naprijed u našoj posvećenosti prema stvaranju inkluzivnog medijskog prostora koji poštuje i predstavlja raznolikost crnogorskog društva. Imajući u vidu značaj izvještavanja o pitanjima koja se odnose na rodnu ravnopravnost, od izuzetne je važnosti pružiti medijskim radnicama/ima resurse i smjernice kako bi njihov rad bio informativan, inkluzivan i poštovao temeljna prava svakog pojedinca”, poručuju iz ove dvije NVO.

Nadaju se da će ove smjernice doprinijeti stvaranju medijskog okruženja koje promoviše inkluzivnost, poštovanje i razumijevanje, kao i podržati napore ka izgradnji društva koje ravnopravno posmatra sve građanke i građane Crne Gore.

Smjernice su kreirane u okviru projekta „Jačanje uloge medija u borbi za rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori“ koji partnerski sprovede LGBT Forum Progres i LGBTIQ Socijalni Centar, a koji je podržan od strane Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније