Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

21. 12. 2023. 19:12 >> 19:42
Čitaj mi:

REPORTERI BEZ GRANICA

"Poslanici da odbace predloženi model finansiranja RTCG"

Međunarodna organizacija za medijske slobode Reporteri bez granica (RSF) pozvala je crnogorske poslanike da odbace predlog novog modela finansiranja Radio i Televizije Crne Gore (RTCG) bez prethodnog konsultovanja javnog servisa. Ocjenjuju da taj predlog izlaže medij političkom pritisku, te da je nekompaktibilan sa procesom za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

Ministarka kulture i medija Tamara Vujović istakla je da su izmjene u finansiranju javnog servisa trenutne i da će se zakon o RTCG još dorađivati, te da novo ponuđeno rješenje neće ugroziti rad RTCG, jer sredstva ne mogu biti manja od onih koja su ostvarena u prethodnoj godini, a to je 17,5 miliona eura.

Kazaka je da je odstupanje od stabilnog finansiranja od 0,3 BDP za javni servis bila odluka Vlade prilikom izrade plana budžeta koji se morao konsolidovati i došlo se do rješenja koje nije na zadovoljstvo javnog servisa, ali, smatra, ne unižava njegov rad.

 

Prethodno je grupa nevladinih organizacija zatražila od premijera Milojka Spajića da povuče izmjene Zakona o RTCG, kojim je predviđeno ukidanje fiksnog izdvajanja od 0,3 odsto BDP-a za javni servis.

Potpisnici inicijative pozvali su Vladu da povuče predložene izmjene, kako bi se mogao procijeniti uticaj takve odluke na stabilnost finansiranja medija značajnog za demokratizaciju društva i obavile konsultacije sa svim relevantnim učesnicima, uključujući RTCG i civilno društvo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније