Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

17. 01. 2024. 16:04 >> 16:05

GRUPA GRAĐANA

Pokrenuta peticija: Zahtijevaju da Skupština osudi zločine Izraela

Grupa građana Crne Gore, Pokret solidarnosti sa Palestinom i Društvo crnogorsko-palestinskog prijateljstva pokrneulo je peticiju u kojoj zahtijevaju od Skupštine Crne Gore da osudi zločin Izraela u Palestini.

Zahtijevamo da Skupština pozove na trajni prekid vatre, okončanje vojne okupacije palestinskih teritorija koja je započeta 1967. godine, i obezbjeđivanje zaštite ljudskih prava, uključujući pravo Palestinaca na samoopredeljenje i život u miru u svojoj državi

Takođe, predlažemo da se usvoji rezolucij o osudi zločina u Palestini po hitnom postupku.

Ove grupe i društva su podsjetile da je od eskalacije nasilja 7. oktobra, u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca, svjedoče neselektivnom bombardovanju civila u pojasu Gaze od strane Izraela bez presedana. 

"Izraelska vojska je u svojim napadima ubila do sada preko 25.000 civila, među kojima preko osam hiljada djece 6.800 žena, preko 50.000 povrijđenih, dok je dva miliona civila u pojasu Gaze primorano da napusti svoje domove i privremena skloništa. U izraelskim napadima najčešće mete su civilni objekti: škole, bolnice, stambeni objekti, crkve, džamije, zgrade koje koriste humanitarne organizacije i drugi objekti koji su zaštićeni međunarodnim pravom i ne predstavljaju legitimni vojni cilj. Osim sa vojnim napadima izraelskih vojnih snaga, pojas Gaze se suočava i sa nestašicom hrane, pijaće vode, energenata, električne energije, i drugih namirnica, što aktivno dovodi do smrti civilnog stanovništva, naročito onih koji su na održavanju života u bolnicama, uključujući novorođenčad. Ovakvi uslovi prijete da izazovu epidemiju zaraznih bolesti, te da se pogorša stanje osoba sa već postojećim zdravstvenim tegobama. Nedostatak osnovnih životnih namirnica je u direktnoj vezi sa činjenicom da je pojas Gaza od 2007. godine pod totalnom kopnenom i morskom blokadom od strane Izraela", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније