Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

26. 01. 2024. 16:45 >> 20:29

ANALIZA ASP-A

Na sjeveru značajno manje predloga za pritvore

Dva viša državna tužilaštva u Podgorici i Bijelom Polju su u prvih devet mjeseci prošle godine podnijela 87 predloga za određivanje pritvora, a 82 predloga za njegovim produženjem, nije bilo žalbi na pritvorske odluke, a tri puta je predloženo njegovo ukidanje, pokazuje analiza Akcije za socijalnu pravdu.

U isto vrijeme, ta dva viša tužilaštva podnijela su ukupno 154 naredbe za pokretanje istrage, a protiv 194 lica, pokazuju podaci Akcije za socijalnu pravdu (ASP), prikupljeni na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a u okviru projekta o pritvorima, kojeg sprovodi uz finansijsku podršku Građanske alijanse.

“Podgoričko više tužilaštvo podnijelo je 62 predloga za određivanjem pritvora, a bjelopoljsko 25. Podgoričko je 52 puta predložilo produženje pritvora, a bjelopoljsko 30 puta, podgoričko je jednom predložilo ukidanje pritvora, a bjelopoljsko dva puta. Kod broja naredbi, podgoričko više tužilaštvo je izdalo 124 (157 lica), a bjelopoljsko 30 (37 lica)”, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.

Kada je riječ o Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), ono je za podatke o podnijetim predlozima za određivanjem i produžavanjem pritvora, broju žalbi i predlozima za ukidanje pritvora, odbilo da ih dostavi.

“Kako je navedeno iz SDT-a, oni ne vode evidencije o traženim podacima, pa bi u konkretnom bila potrebna detaljna analiza svih predmeta u radu SDT-a, a „to bi značilo sačinjavanje nove informacije“, pa je zahtjev odbijen. Sačinjavanje informacija je jedno od loših rješenja postojećeg Zakona o slobodnom pristupu informacijama, koje organima u posjedu informacija praktično omogućava da pod ovim izgovorom odbijaju zahtjeve za dostavom podataka”, navodi Akcija za socijalnu pravdu.

Kako pojašnjavaju u pogledu broja naredbi za istrage, SDT se poziva na javne godišnje i polugodišnje izvještaje o njegovom radu, ali se ne objašnjava kako šestomjesečni izvještaj može pokriti podatke za devet mjeseci, a za koji vremenski period su oni i traženi.

Podgoričko osnovno tužilaštvo podnijelo je za devet mjeseci prošle godine 58 naredbi za istrage, 154 predloga za određivanjem pritvora, devet predloga za produženjem pritvora, nijesu podnosili žalbe, a četiri puta su predložili ukidanje pritvora.

“U isto vrijeme, dva osnovna tužilaštva na sjeveru zemlje podnijela su zanemarljiv broj pritvorskih predloga, pa je tako pljevaljsko osnovno tužilaštvo podnijelo jedan predlog za određivanjem pritvora i nijedan za produžavanjem, a rožajsko tužilaštvo je za devet mjeseci prošle godine podnijelo četiri predloga za određivanjem i četiri za produžavanjem pritvora”, stoji u analizi Akcije za socijalnu pravdu.

Pored toga, beransko tužilaštvo je 22 puta predložilo određivanje pritvora, a deset puta njegovo produženje, dok je kolašinsko tužilaštvo deset puta predložilo određivanje pritvora, a dva puta produženje.

Kada je riječ o osnovnom tužilaštvu Nikšića ono je podnijelo 29 predloga za određivanjem pritvora, a 20 predloga za produženjem, dok nijednom nije predložilo njegovo ukidanje.

Dio tužilaštava, kako navodi, ASP nije im dostavio tražene podatke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније