Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ R.B. ]

01. 02. 2024. 07:20 >> 07:20
1
Čitaj mi:

DODEROVIĆ ZA TVCG

"Bez stranaca, u Crnoj Gori oko 540.000 stanovnika"

Profesor i demokraf Miroslav Doderović ocijenio je da u Crnoj Gori živi 540-545 hiljada stanovnika, ako se oduzme broj stranaca. On je u emisiji "Stav" na Televiziji Crne Gore (TVCG) kazao da su Podgorica, Tivat i Budva fokusne tačke koje ukazuju da je Crna Gora prosperitetna država, gdje se stanovi grade i doseljavaju stranci, ali da imamo proces depoulizacije kad se te tri tačke napuste.

Doderović je kazao da je popis stanovništva pokazao da se Crna Gora nalazi u čudnom demokrafskom stanju. Komentarišući preliminarne rezultate, istakao je da iseljavanje ovog puta kreće od Kotora, iz kojeg je otišlo 600-700 osoba, pa se preplilo na Cetinje, Nikšić... Proces se, dodaje, dalje usmjerava ka Pljevljima, a jedan krak prema Mojkovcu i Kolašinu.

"Popis pokazuje da vidimo da imamo negativne stope prirodnog prirštaja, ali 2,5 odsto više stanovništa, što prepisujemo većem broju stranaca. Što se Kotora tiče, pokazuje se da se jedan dio domicilnog stanovništva iseljava, te da turizam nije samo faktor koji donosi novac, već da jedan dio stanovništva bježi od turista i gužve. Pljevlja su se vratila na broj stanovnika iz 1921. godine", istakao je sagovornik TVCG.

Na pitanje kada kreće depopularizacija sjevera, Doderović odgovara:

"Kada je izgrađena Termoelektrana u Pljevljima počinje proces iseljavanja i on ne prestaje, samo dobija na intenzitetu i dobija dramatične dimenzije. Nikšić je bio značajna industrijska baza, a kako se nakon 90-ih urušavala, to je iniciralo talas iseljavanja ka Podgorici."

Demograf naglašava da je Crnu Goru od 90-ih godina napustilo 150.000 ljudi, te da najveći talas iseljavanja počinje '92. godine, sa ratvima, kada i počinje pad privredne aktivnoati i nazaposlenost.

Što se tiče porasta stanovništve u Podgorici, demograf smatra da je glavni grad zapravo postao jedan region.

"Podgorica je postala samostalna regija koja uključuje nove opštine Zetu i Tuzi, možemo priključiti i Danilovgrad, i to je jedna posebna regija, gdje je vlada u prethodnom periodu ulagala značajna sredstva", rekao je Doderović i dodao da Podgorica ima značajne prostorne kapacitete, te da treba donijeti zakon o glavnom gradu.

Sagovornik TVCG zaključuje da će intenzivni procesi iseljavanja sa sjevera za posljedicu imati naseljavanje Podgorice i primorja.

Uprava za statistiku Monstat predstavila je 25. januara preliminarne rezultate popisa po kojima u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika. Prema preliminarnim rezultatima, u Crnoj Gori je 217.441 domaćinstvo i 396.873 stana. Podsjetimo, na popisu 2011. godine Crna Gora je imala 625.266 stanovnika.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније