Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Milica Kapa, TVCG ]

06. 02. 2024. 20:04 >> 20:04
Čitaj mi:

NAJAVLJENE STROŽE KONTROLE

Najčešće se zloupotrebljavaju bolovanja do 60 dana

U Crnoj Gori je prošle godine otvoreno 16 hiljada bolovanja, što je državu koštalo devet miliona eura. Kako bi se ubuduće spriječila zloupotreba, saradnju su najavili Fond zdravstva i Unija posolodavaca...

Milioni radnih dana i devet miliona eura, prošle godine, potrošeno je na gotovo 16.000 bolovanja. A kako na bolovanje ne bi mogao da ide ko poželi, bez stvarne potrebe, Fond za zdravstveno osiguranje i Unija poslodavaca najavljuju konkretne mjere.

"Nadamo se da će ova godina bi godina izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju koja je osnovna tačka regulisanje svega ostaloga, a da ćemo i raditi na promjenama tehničke prirode koje nema u okviru sadašnjeg zakona omogućavaju da uvedem neku vrstu kontrole i zloupotrebe smanjimo na razumnu mjeru", kazao je Vuk Kadić iz Fonda za zdravstveno osiguranje.

"Prvi koraci su u definisanju komisija koje bi vršile realnu procjenu na bazi prijavljenih zloupotreba i finansijaksi momenat u smislu skraćenja i dužine bolovanja koja se ne refundiraju i padaju na teret poslodavca do skraćenja roka da se ta sredstva refundiraju poslodavcu", ističe Slobodan Mikavica iz Unije poslodavaca.

Najveća opterećenja za poslodavce su bolovanja kraća od 60 dana, a koja su i najčešća, kaže Mikavica. Toga su svjesni i u Fondu.

"To su bolovanja koja su štetna, falsifikovana, koja se zloupotrebljavaju, koja u određenom momentu sezone kad možda poslodavcu trebaju radnici se dešavaju, neko zloupotrebljava sistem i instituciju bolovanja", kaže Mikavica.

"Tek poslije šezdesetg dana bolovanja poslodavci imaju pravo da podnesu zahtjev za refundaciju... Govorili smo o skraćenju rokova koji bi bili u skladu sa zemljama u okruženju i zemljama EU da rok bude do 30 dana", dodaje Kadić.

Kadić naglašava i da bi Fond izdvajao znatno više novca, kada bi refundirao bolovanja koja se finansiraju iz državnog budžeta i bolovanja kraća od 60 dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније