Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

14. 02. 2024. 11:15 >> 11:27

TRIBINA U CRKVI SVEToG ĐORĐA

Društvena i duhovna obaveza da SPC i islamska zajednica sarađuju

Postoji prostor, kao i društvena i duhovna obaveza, da SPC i Islamska zajednica u Crnoj Gori mnogo više i češće sarađuju u budućnosti, saopštili su učesnici tribine na temu "Koliko se poznajemo"? U sali parohijskog doma crkve Svetog Đorđa pod Goricom, razgovarali su sveštenici Mitropolije Crnogorsko-primorske i predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Na tribini je predstavljena najnovija knjiga Džemala Dacića "Uzdah mladosti" koja na moderan način, savremenim jezikom, govori o osnovnim istinama islamske vjere. Ona, po ocjeni učesnika tribine, dotiče one univerzalne duhovne teme koje lako mogu razumijeti svi vjerujući ljudi u Crnoj Gori, pa i pravoslavni hrišćani. 

U razgovoru na teme međusobnog odnosa dvije religije, i suživota vjernika Crkve i Islamske zajednice, učestvovali su: imam Džemal Dacić, šef kabineta reisa Islamske zajednice u CG; imam Fuad Čekić, generalni sekretar Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori;  protojerej Predrag Šćepanović, arhijerejski namjesnik podgoričko-danilovgradski. 

Moderator večeri bio je sveštenik Gojko Perović, takođe arhijerejski namjesnik u Podgorici. 

Kako je saopšteno iz MCP, sveštenik Predrag Šćepanović je navodio lijepe primjere iz istorije crkve i islama koji govore o suživotu i međusobnom razumijevanju, kako na planu svjetske povijesti, tako i na području Crne Gore. 

Efendija Fuad Čekić je podsjetio na primjere iz okruženja gdje SPC i Islamska zajednica sarađuju na institucionalnom nivou, učestvujući u radu međureligijskih vijeća.

“ Istakao je i pozitivan primjer delovanja vjerskih škola u Crnoj Gori: pravoslavne Gimnazije u Podgorici, Bogoslovije na Cetinju i Medrese u Tuzima”, navodi se u soapštenju.

Moderator tribine sveštenik Gojko Perović je ukazao na fenomen medijskog odabira tema iz života vjerskih institucija, i naveo obilje primjera gdje se međureligijski razgovori i saradnja ne ističu, od strane medija, u onoj mjeri u kojoj javnost bruji kad se desi neki incident i politički ispad na identiterske teme.

Tribini je prisustvovala brojna publika, između ostalih i potpredsjenik Vlade Momo Koprivica, gradonačelnica Podgorice Olivera Injac, službenici Islamske zajednice u CG, sveštenstvo Mitropolije Crnogorsko-primorske, novinari, studenti i zainteresovani gradjani.

“Opšti zaključak svih učesnika dijaloga bio je da postoji prostor, kao i društvena i duhovna obaveza, da SPC i Islamska zajednica u Crnoj Gori mnogo više i češće sarađuju u budućnosti”, saopšteno je iz MCP.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније