Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Milica Sekulić, TVCG ]

14. 02. 2024. 19:48 >> 19:48
1
Čitaj mi:

NVO TRAŽE BOLJE KONTROLE

Poslodavci na sjeveru zloupotrebljavaju novac od programa ZZZCG

Poslodavci na sjeveru koriste socijalni status nezaposlenih da bi zloupotrijebili novac od programa koje sprovodi Zavod za zapošljavanje Crne Gore. Dok iz nevladine organizacije "Euromost" upozoravaju da kontrole moraju biti rigoroznije, iz Zavoda kažu da do sada nijesu naišli na nepravilnosti.

Korisnica programa iz Bijelog Polja je kazala da radila preko Zavoda šest mjeseci.

"Meni je poslodavac rekao da ne dolazim na posao i da mu dajem 350 eura sa mog računa, a meni da ostaje 100", ovako učesnica jednog od programa ZZZCG, sa sjevera objašnjava kako je prvog radnog dana umjesto posla dočekalo neprijatno iznenađenje.

"Najčešće niko ne dobija punu platu nego se pravi dogovor sa poslodavcem. Najbolje bi bilo da se nešto promijeni, pa da možemo da radimo i primamo punu zaradu", kaže korisnica programa.

Iz NVO "Euromost" koja se decenijama bavi problemom iseljavanja, kažu da je država za osposobljavanje i zapošljavanje nezaposlenih sa sjevera utrošila milione. Rezultati brojnih programa Zavoda, dodaju nijesu očekivani, jer je za posljednjih deset godina broj nezaposlenih na sjeveru porastao za više od 13 hiljada. Upozoravaju da slučaj naše sagovornice nije usamljen.

"Moramo da se zapitamo ko kontroliše te milione. Kad nekome iskoristite socijalni status da vam on vrati 350 eura, a njemu da date 100, onda nemojte da se pitamo što svi odlaze sa sjevera", kaže predstavnik "Euromosta" Almer Mekić.

Mekić kaže da su sve dokaze o zloupotrebama predali nadležnom tužiocu. S druge strane potrebne su i rigoroznije kontrole.

"Zavodi za zapošljavanje na lokalnom nivou moraju više da kontrolišu sva utrošena sredstva. I drugi način mi predlažemo da se direktno korisnicima uplaćuju pare, pa da vidimo koliko će poslodavaca biti zainteresovano da se prijavi na neki od programa", kaže Mekić.

Iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore su nam kazali da kontinuirano prate realizaciju svih programa aktivne politike zapošljavanja, kao i utrošak sredstava za njihovu realizaciju.

Dodaju i da do sada nijesu dobili ni jedan zahtjev od strane učesnika programa koji se odnosi na manje isplaćenu zaradu tokom trajanja programa. Na interni dogovor zaposlenog i poslodavca ne mogu uticati, ali se kažu na takav način kompromituju afirmativni programi podrške nezaposlenima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније