Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

21. 02. 2024. 06:37 >> 14:17

TUŽBA ZBOG UNIŠTAVANJA RIJEKE

Traže da se i UNESCO uključi u spor o devastaciji Tare

Sportski ribolovni kluba "Tara i Morača" predložio je na jučerašnjem suđenju u Osnovnom sudu u Podgorici da se kao svjedok u predmetu koji je to društvo pokrenulo protiv kineske kompanije China Road and Bridge Corporation (CRBR) sasluša Vladimir Pešić, profesor na Prirodno matematičkom fakultetu UCG u Podgorici. To su zatražili kako bi Pešić obrazložio koliko je vodenih organizama mimo riba u Tari uništeno od 2016. do danas.

Predloženo je da i sud pozove misiju UNESCO koja bi utvrđivala visinu štete počinjenu na rijeci od aprila 2018. do aprila 2024. godine.

Punomoćnik kineske kompanije Aleksandar Petrović, međutim, istakao je da je cjelokupan postupak iniciran od MANS-a, za koju kaže da je "NVO koja protežira zapadne interese u Crnoj Gori."

Kinesku kompaniju (CRBC) tužilo je Sportsko ribolovno društvo “Tara i Morača”, koje je aprila 2018. godine sklopilo ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede o korišćenju i upravljanju tim prirodnim dobrom na području opštine Kolašin. Kada su u pitanju krivica i krivična odgovornost, o tome je odlučivao sud u Kolašinu. 

Osnovni sud u Podgorici odlučio je 2021. godine da CRBC treba da plati 200.000 eura zbog uništavanja rijeke tokom izgradnje auto-puta Bar Boljare, ali je rješenjem Višeg suda ta presuda ukinuta. Isto tako, u presudi je konstatovano da je ta kompanija kriva jer je tokom 2019. godine počela izgradnju objekata bez prethodno podnijete prijave i dokumentacije za taj posao, čime su doprinijeli uništenju riba i drugog živog svijeta u rijeci Tari.

Na suđenju juče u Osnovnom sudu u Podgorici, pred sutkinjom Vesnom Banjević, advokat i punomoćnik tužioca Vladimir Čađenović obrazložio je zahtjeve ribolovni kluba "Tara i Morača". 

"Obzirom da vještak finansijske struke nije uzeo u obzir dokumentaciju koja postoji u spisima predmeta niti je pročitao, što je i sam priznao, predlažem da se sasluša kao svjedok prof.dr Vladimira Pešića sa adresom PMF, koji bi dao izjavu o obimu uništenja drugih vodenih organizama (osim riba), imajući u vidu istraživanja obavljena na rijeci Tari i dionicama na kojima je tuženi radio od 2016. godine do danas. Ovo iz razloga što isti posjeduje i drugu dokumentaciju pored one u spisima predmeta a što vještak finansijske struke nije uzeo u obzir", kazao je Čađenović.

Advokat takođe smatra da bi uključivanje UNESCO, specijalizovane agencije UN-a, u ovaj proces potpuno udovoljilo zahtjevima suda, imajući u vidu izjašnjenje vještaka finansijske struke koji je, prema njegovim tvrdnjama, nestručno i suprotno zahtjevu tužioca uradio svoj nalaz. Ukoliko se ne prihvati ovaj zahtjev, tužilac je predložio novo vještačenje po vještacima finansijske i ekološke struke - Ljubomira Pekovića i Oliveru Miljanić.

Oni bi, kako je naveo, utvrdili obim i visinu pričinjene štete na ribama i drugim vodenim organizmima, kao i visinu stvarne i buduće štete usljed nemogućnosti izdavanja ribolovnih dozvola zbog njihovog uginuća od aprila 27. aprila 2018. godine do 27. aprila 2024. godine. Ukoliko se ne prihvati ni ovaj prijedlog, predstavnici Sportskog i ribolovnog kluba "Tara i Morača" traže da se sud odluči o dokaznim prijedlozima iz svih podnesaka punomoćnika tužioca i dokazima dostavljenim na jučerašnjem ročištu.

Dostavio je i dio ponude tužioca za dobijanje koncesije na ribolovnim vodama koja je prihvaćena od resornog ministarstva kao najpovoljnija.

"Svrha postupka da se CRBC, međunarodno priznati izvođač radova, diskredituje"

Punomoćnik tuženog Aleksandar Petrović istakao je na ročištu da je tužilac iznio dokaze koji su kontradiktorni, nerazumljivi i nekonkludentni, iako sam postupak traje već pet godina. Naveo je da UNESCO ne može biti uključen u ovaj predmet jer se ne bavi vještačenjem pred sudom niti je to bila njena djelatnost u vezi rijeke Tare, već izgradnja auto-puta u cjelini.

"Tuženi za pet godina nije dokazao kauzalnu vezu između radnje ovdje tuženog i navodnog oštećenja biodiverziteta rijeke Tare, niti je pokušao da razdvoji posljedice izgradnje auto-puta od štetnih radnji tuženog. Imajući u vidu sve navedeno, predlažem da sud odbije sve dokazne predloge tužioca kao neblagovremene i neosnovane", kazao je Petrović.

Ustvrdio je da put nije radila CRBC već država Crna Gora, a da je kineska kompanija bila samo izvođač radova i u vezi sa tim ne može snositi nikakvu bilo kakvu odgovornost. Osvrnuo se potom na navodni politički uticaj u ovom postupku.

"Tuženi ga nije pominjao u ovom postupku, ali opšte je poznato da su krivični postupci i ovaj postupak, inicirani od MANS-a kao nevladine organizacije koja protežira zapadne interese u Crnoj Gori. Cijela svrha ovih postupaka - i parničnih i krivičnih, čiji je krajnji cilj da se tuženi kao međunarodno priznati izvođač radova koji može ponuditi kao najpovoljnije uslove za izgradnju auto-puta, diskvalifikuje u postupku izgradnje i javnih nabavki što nema veze sa ovim parničnim postupkom", zaključio je Petrović.

Sljedeće ročište zakazano je za kraj marta.

Izgradnju prve dionice autoputa pratile su brojne optužbe civilnog sektora o narušavanju ekoloških i prirodnih resursa rijeke Tare, koja je pod zaštitom UNESCO programa.

Kompanija CRBC bila je glavni izvođač gradnje dionice autoputa. Dio radova se odvijao u rejonu toka rijeke Tare čiji je kanjon zaštićeno područje.

Kinesku kompaniju je tužilo Sportsko ribolovno društvo “Tara i Morača”, koje je aprila 2018.godine sklopilo ugovor sa Ministarstvom poljoprivrede o korišćenju i upravljanje tim prirodnim dobrom na području opštine Kolašin.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније