Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

02. 03. 2024. 12:53 >> 12:53
Čitaj mi:

Gorjanc Prelević

Ocjene iz izvještaja Fridom hausa očekivane

Živa javna debata uz očigledno pojačanu borbu protiv korupcije daju nadu da će Crna Gora, poslije političkih turbulencija u protekle tri godine, naći put ka neophodnoj stabilnosti, smatra izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević.

Ona je to rekla komentarišući izvještaj Fridom hausa Sloboda u svijetu, prema kojem je Crna Gora, sa 69 od 100 bodova, ocijenjena kao djelimično slobodna.

Gorjanc Prelević je Agenciji MINA kazala da smatra da je prikaz realan, iako nije detaljan i da su ocjene iz izvještaja očekivane.

„Dobro je zapažanje da je stanje u Crnoj Gori, ipak, optimistično za razliku od onog u Srbiji. Ovdje demokratija jeste u povoju, ali se razvija zahvaljujući živoj javnoj debati, dok je u Srbiji u padu, posebno zbog kontrole medija od strane vlasti“, navela je Gorjanc Prelević.

Crna Gora je, kako je rekla, u odnosu na prethodni izvještaj Fridom hausa dobila bod više u oblasti političkih prava, zbog demokratski sprovedenih izbora na kojima je opozicija na nacionalnom nivou razvlastila Demokratsku partiju socijalista.

„Dodatni bod u oblasti građanskih prava stečen je zbog imenovanja u pravosuđu, koja su konačno obavljena. Ipak, ostao je još veoma važan izbor predsjednika/ce Vrhovnog suda“, naglasila je Gorjanc Prelević.

Ona je kazala da se nada da će Vrhovni sud, poslije četiri neuspješna pokušaja, odgovoriti tom zadatku.

„Funkcija predsjednika Vrhovnog suda je u v.d. stanju više od tri godine, otkako je Vesna Medenica podnijela ostavku u decembru 2020“, podsjetila je Gorjanc Prelević.

Kako je navela, mediji su, opšte posmatramo, slobodni u Crnoj Gori.

„I tu ima još problema, i sa Javnim servisom čiji je direktor na toj funkciji uprkos sudskoj odluci, i sa pojedinim medijima koji očigledno forsiraju partikularne strane interese umjesto interesa Crne Gore, ali činjenica je da vlast ne kontroliše medije“, rekla je Gorjanc Prelević.

Prema njenim riječima, nevladine organizacije (NVO) imaju mogućnost da se čuju.

Gorjanc Prelević je kazala da NVO, iako njihov doprinos vlast nije uvijek poštovala, nijesu sprečavane da rade.

„Živa javna debata uz očigledno pojačanu borbu protiv korupcije daje nadu da će država, poslije političkih turbulencija u protekle tri godine, ipak naći put ka neophodnoj stabilnosti“, smatra Gorjanc Prelević.

Upitana kako komentarišete to što se u izvještajima Fridom hausa ponavlja konstatacija da korupcija u politici i pravosuđu ostaje problem, Gorjanc Prelević je kazala da pored krivičnih procesa protiv nekoliko istaknutih nosilaca visokih pravosudnih funkcija, koji djeluju samo kao uvertira, to nije neobičan zaključak.

Međutim, kako je rekla, neopravdano se oklijeva sa primjenom vetinga, koji bi omogućio temeljniju, sistematsku provjeru onih koji treba da obezbijede tu očekivanu pravdu i koji bi morali biti van sumnje.

„Još nijesu ni promijenjeni zakoni - da ojačaju garancije nezavisnosti i odgovornosti i spriječe politički uticaj“, dodala je Gorjanc Prelević.

Upitana očekuje li da nalazi iz izvještaja Fridom hausa motivišu vlasti da preduzmu konkretne korake, kako bi se dodatno poboljšala situacija po pitanju političkih prava i građanskih sloboda, ona je rekla da i administracija Sjedinjenih Američkih Država i Evropska komisija prate izvještaje te organizacije, pa bi i crnogorske vlasti trebalo da ih uzmu u obzir.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније