Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.B. [ Portal RTCG ]

04. 03. 2024. 12:44 >> 12:48
Čitaj mi:

POTPISAN UGOVOR

Za projekte o zaštititi ljudskih prava više od 120.000 eura

Predstavnici nevladine organizacije (NVO) Juventas potpisali su danas ugovore sa dobitnicima finansijske podrške, kojima je dodijeljeno više od 120 hiljada eura za projekte koji će doprinijeti zaštiti i promociji ljudskih prava.

Kako piše u saopštenju PR Centra, pogramska direktorica u Juventasu Marija Ružić Stajović kazala je da se projektom „U pravo vrijeme“ daje direktna finanijska i mentorska podrška NVO.

„Projektom se realizuju aktvnosti zagovaranja i jačanja kapaciteta, koje imaju za cilj da doprinesu boljem političkom okruženju za rad organizacija civilnog društva aktivnih u ovim oblastima, kao i da doprinesu izgradnji partnerstava na lokalnom nivou što će dovesti do širenja prostora za aktivnosti civilnog društva“, navela je Ružić Stajović.

Istakla je da je projekat „U pravo vrijeme“ sjajna prilika za nedostajuću podršku NVO i neformalnim grupama, kako bi njihov rad bio vidljiviji i podrška ciljnim grupama što kvalitetnija, ali i projektno određena.

To, kako je pojasnila, ukazuje na potrebu da je potrebno izmijeniti statut finansiranja NVO, kako bi podrška bila programska, a ne projektna.

„Konzorcijum NVO koje sprovode projekat „U pravo vrijeme“ će i u narednom periodu zagovarati izmjene u tom pravcu i težiti cilju da se NVO sa pravom smatraju partnerima u procesu razvijanja i sprovođenja javnih politika. Smatramo da civilni sektor, ali i donosioci odluka će u tome imati ogromni interes, kako u smislu finansijskih ušteda, tako i u dijelu davanja doprinosa kvalitetu marginalizovanih grupa što nam je svima obaveza“, rekla je Ružić Stajović.

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Liselotte Isaksson, smatra da su do sad postignuti impresivni rezultati kad je u pitanju projekat „U pravo vrijeme“.

„Ukazala bih da je do sad u okviru projekta 20 učenika i nastavnika srednje škole dobilo obuku o uticaju medija na ulogu polova i rodova u Crnoj Gori. Imamo video materijale koji su pripremljeni o rodnoj ravnopravnosti, borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, femicidu, diskriminaciji, što je privuklo veliku pažnju korisnika na društvenim mrežama. Takođe, imamo 15 tinejdžera koji su dobili obuku za korišćenje računara, što povećava njihove mogućnosti za zaposlenje“, navela je Isaksson.

Ukazala je i da je 45 korisnika dobilo obuku iz oblasti planiranja porodice, u kojoj je fokus bio na mladim Romkinjama na sjeveru Crne Gore.

„Oko 20 mladih sa sjevera dobili su obuku iz oblasti ljudskih prava. U Beranama je 30 žena sa invaliditetom dobilo podršku kroz okupacionu terapiju i samopomoć“, zaključila je Isaksson.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније