Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V./A.J.

07. 03. 2024. 08:01 >> 18:38
1
Čitaj mi:

RJEŠENJE AGENCIJE

"Vijesti" upozorene zbog nezakonitog preuzimanja programa

Agencija za elektronske medije (AEM) izrekla je "Televiziji Vijesti" upozorenje zato što u dva navrata u januaru ove godine, u okviru rubrike „Sport u pola 7", nije istakla identifikacioni znak emitera od koga je preuzela program. Kako ističu, takvo postupanje je suprotno članu 57 st. 3 Zakona o elektronskim medijima.

Prava prenosa Evropskog prvenstva u vaterpolu u tom trenutku imala je Radio Televizija Crne Gore.

U rješenju AEM-a u koje je Portal RTCG imao uvid, navodi se da je u desnom gornjem uglu ekrana "Televizije Vijesti" tokom prikazivanja pokrivalica sa vaterpolo meča Crna Gora - Francuska, u kom je naša reprezentacija slavila 20:19, prikazan blurovani (zamagljeni) pravougaonik, ispod kojeg se naizmjenično naziru crvena i bijela boja, a što je emitovano 4. januara 2024. godine od 18:56:34 do 18:57:11 sati (37 sekundi).

Drugi sporni prilog je od 8. januara 2024. godine od 22:24:59 do 22:26:06 sati (1 minut 7 sekundi), pokriven kadrovima sa vaterpolo meča Crna Gora - Hrvatska, u kojoj su "Ajkule", nakon peteraca savladale Hrvatsku 15:13.

Tom prilikom, u lijevom gornjem uglu ekrana prikazan je logo pomenute emisije, uz tačno vrijeme emitovanja. Emitovana je i grafička insertacija uobičajena za sportske mečeve, kao i grafička insertacija sa brojem i imenom nekog od igrača, uz preostalo vrijeme dodijeljenog isključenja zbog prekršaja tokom utakmice.

Agencija pokrenula postupak

Istovremeno, navode iz AEM-a, u gornjem desnom uglu ekrana prikazuje se blurovani (zamagljeni pravougaonik, ispod kojeg se nazire bijela boja, a do kraja emisije "Sport" emitovane su ostale sportske aktuelnosti, tokom kojih je logo "TV Vijesti" emitovan u gornjem lijevom uglu ekrana.

Imajući u vidu standarde vezane za označavanje programa, Agencija je pokrenula postupak za utvrđivanje da li je došlo do kršenja odredbi Zakona o elektronskim medijima, i izdatog Odobrenja za emitovanje O-TV-K-19. Emiter je, u ostavljenom roku dostavio pisano izjašnjenje u kome je naveo da je u konkretnom slučaju "u gornjem lijevom uglu ekrana prikazan logo Televizije Vijesti", čime je ispoštovan član 57 st.3 Zakona o elektronskim medijima.

Dalje je istakao da su snimci i kadrovi vaterpolo utakmica u oba slučaja prikazani zbog toga što je namjera bila da objave kadrove sa meča koji je odigran tog dana, zbog aktuelnosti. Kako kadrovi ovih vaterpolo utakmica sa zvaničnih platformi nijesu bili dostupni u momentu početka emitovanja ovih emisija, smatrali su, navodi se u rješenju AEM-a, da čini manju grešku time što bi koristili alternativne izvore nego da su koristili arhivske snimke.

Odredbom člana 57 st.3 Zakona regulisana je obaveza stavljanja identifikacionog znaka programa i u slučaju preuzimanja programa drugih emitera ili nezavisnih prozvođača, pojasnili su iz Agencije.

Nesporno je, navode, da identifikacioni znak elektronskog medija kontinuirano mora biti označen za sve vrijeme emitovanja televizijskog programa, što propisuje stav 1 člana 57 Zakona, dok stav 3 reguliše slučajeve preuzimanja programa bilo od drugih emitera, bilo od nezavisnih proizvođača i obavezu identifikacije preuzetih programa.

"S tim u vezi, kako je emiter tokom emitovanja rubrike „Sport u pola 7" dana 04.01.2024. godine i dana 08.01.2024. godine u desnom gornjem uglu ekrana prikazao blurovani (zamagljeni) pravougaonik, ispod kojeg se naizmjenično naziru crvena i bijela boja, jasno je da se radi o preuzetom sadržaju, što ne spori ni sam emiter u svom Izjašnjenju navodeći „Kako snimci/kadrovi ovih vaterpolo utakmica sa zvaničnih platformi nisu bili dostupni u momentu početka emitovanja ovih emisija, smatrali smo da činimo manju grešku time što bi koristili alternativne izvore"", navodi se u rješenju Agencije za elektroneske medije.

Navesti izvor sadržaja, usaglasiti emitovanje, objaviti informaciju o izrečenoj mjeri....

U rješenju AEM-a navode da je obaveza emitera bila da u konkrentom slučaju identifikuje izvor sadržaja koji preuzima.

"Na ovaj način emiter je propustio da na adekvatan način označi izvor preuzetog sadržaj od drugog emitera/subjekta, jer na prikazanim snimcima nije označen izvor preuzetih sadržaja, što je suprotno čl. 57 st. 3 Zakona. Uvažavajući navode iz Izjašnjenja emitera da je u oba slučaja u gornjem lijevom uglu ekrana prikazan logo 'Televizije Vijesti', jasno je da je emiter ispoštovao obavezu iz člana 57 st.l Zakona. a. Međutim, neosnovani su navodi iz Izjašnjenja da u konkretnom slučaju emiter nije postupio suprotono čl. 57 st.3 Zakona iz razloga jer je propustio da na odgovarajući način označi sadržaj kao preuzet od drugog emitera/izvora", zaključuju iz AEM-a.

Upozorenoj kompaniji je naloženo da usaglasi emitovanje programskih sadržaja u okviru televizijskog programa "Televizija Vijesti" sa standardima definisanim u Zakonu o elektronskim medijima i izdatom Odobrenju za emitovanje broj O-TVK-19.

"Televizija Vijesti" dužna je da, u informativnoj emisiji "Vijesti u pola 7', objavi informaciju o izrečenoj mjeri iz tačke 1 ovog Rješenja koja glasi:

„Agencija za elektronske medije izrekla je emiteru televizijskog programa 'Televizija Vijesti' upozorenje jer, u okviru rubrike 'Sport u pola 7', koja je emitovana u okviru informativne emisije „ Vijesti u pola 7" dana 4. i 8. januara 2024. godine, nije istakao identifikacioni znak emitera odnosno izvora od koga je preuzeo program".

Takođe, "Televizija Vijesti" dužna je da, u pisanoj formi, obavijesti Agenciju za elektronske medije o načinu objavljivanja informacije o izrečenoj mjeri iz tačke 1 ovog Rješenja, u pisanoj formi, u roku od 24 časa od objavljivanja.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније