Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

08. 03. 2024. 14:53 >> 14:53
1
Čitaj mi:

Digitalizacija obrazovanja

Novi projekat u 12 škola na sjeveru

U saradnji Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, UNICEF-a, MOR-a i UNESCO-a, a uz finansijsku podršku Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore (Montenegro Acceleration Fund), danas je u prostorijama Ministarstva zvanično predstavljen projekat "Digitalno, inkluzivno i transformativno: Kvalitetno obrazovanje za sve".

Projektom je planirana izrada digitalnih sadržaja koji će biti sastavni dio koncepta Digitalna škola koji je Ministarstvo u prethodnom periodu razvilo sa UNICEF-om, obuka nastavnika i ICT koordinatora, opremanje i pokretanje EdTech habova, kao i organizacija digitalnih ljetnjih kampova za učenike.

Kako obavještavaju u Ministarstvu prosvjete, projekat će se realizovati u 12 škola iz šest opština na sjeveru Crne Gore, obuhvatiće preko 6.000 djece i adolescenata i više od 300 nastavnika i ICT koordinatora, a trajaće dvije godine. Ovaj projekat se finansira uz podršku Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore, a njegova vrijednost je 500.000 dolara.

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija prof. dr Anđela Jakšić Stojanović kazala je da je digitalno okruženje postalo prirodno okruženje djece i mladih kao i da je zadatak Ministarstva da u skladu sa ciljevima obrazovanja i vaspitanja, škola postane okruženje koje snažno podržava razvoj digitalnih i ostalih, sa njima povezanih, kompetencija.

"Strategijom za digitalizaciju obrazovnog sistema postavili smo sebi ambiciozan plan i bićemo istrajni u sprovođenju istog. Projekat je u skladu sa Strategijom i veoma značajan za razvoj i unapređenje digitalnih vještina učenika i nastavnika. Posebno nam je bitno da se u obrazovno-vaspitnim ustanovama uspostave EdTech habovi koji će okupiti djecu i dati im mogućnosti da unapređuju digitalne vještine. Od posebnog značaja je i da podstaknemo i podržimo djecu koja pokazuju interesovanje za informaciono-komunikacione tehnologije. Ako pođemo od činjenice da su to danas deficitarna zanimanja, a da bez dovoljno kadrovskih kapaciteta iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija ne možemo sprovoditi digitalnu revoluciju ni u obrazovnom sistemu, ni u drugim resorima, dolazimo do taga da obrazovni sistem u procesu digitalne trasformacije ima ključnu ulogu", poručila je ministarka Jakšić Stojanović.

Ministarka je naglasila da će resorno ministarstvo, osim računarske opreme koja je školama obezbijeđena, intezivno raditi na kreiranju digitalnih sadržaja koji će unaprijediti obrazovno-vaspitni proces rada i obezbijediti dovoljno resursa za modernizaciju nastave i rada škole.

Prema riječima šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Juana Santandera, da bi se digitalna revolucija desila u školama, potrebno je nastavnicima pružiti obuke iz digitalne pedagogije, kao i opremiti učionice novim tehnologijima, što će djeci omogućiti da stiču digitalne vještine.

"Cilj ove inicijative je rješavanje izazova koje donosi digitalna revolucija kroz stvaranje mogućnosti da preko 6.000 djevojčica i dječaka u najsiromašnijoj, sjevernoj regiji Crne Gore u školama svakodnevno razvijaju digitalne vještine. Bolji kvalitet obrazovanja za ovu djecu donijeće im kvalitetnije poslove u 21. vijeku i pomoći im da prekinu ciklus siromaštva", poručio je Santander.

Šef UNESCO kancelarije u Sarajevu Siniša Šešum, kazao je da je iz perspektive UNESCO-a kvalitetno i inkluzivno obrazovanje kamen temeljac društvenog napretka, a njegova integracija s digitalnim tehnologijama od suštinskog značaja za podsticanje ravnopravnog i održivog razvoja, a to je ujedno i naša zajednička odgovornost za buduće generacije.

Specijalista za razvoj vještina i zapošljivosti u Međunarodnoj organizaciji rada (MOR), Alesandra Molz navela je da u vremenu višestrukih i brzih promjena ova organizacija, obrazovanje i vještine definiše kao najvažnije sredstvo, uz pomoć kojeg ljudi mogu da upravljaju digitalnom transformacijom i koje društvima omogućava da kreiraju takvu budućnost rada koja je orjentisana ka ljudskim resursima.

Rezidentni koordinator Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Vladimir Gjorgjiev, naglasio je važnost zajedničkih projekata kroz koje UN agencije koordinirano pružaju tehničku i ekspertsku podrsku Vladi u ostvarivanju sistemskih rezultata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније