Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ M.V. ]

09. 03. 2024. 18:29 >> 18:30
Čitaj mi:

ANALIZA

ASP: Ekološka inspekcija za deceniju podnijela samo 41 krivičnu prijavu

Iz Akcije za socijalnu pravdu (ASP) kazali su da je u protekloj deceniji Odsjek inspekcije za vode izrekao novčanih kazni vrijednosti oko 410 hiljada eura, iako je u istom periodu bilo prisutno uništavanje malih rijeka na sjeveru zemlje kroz izgradnju malih hidroelektrana (mHE). Kako su kazali iz ASP-a, a na većim rijekama, posebno Morači i Tari, dešava se intenzivna eksploatacija riječnog šljunka, što je vodilo ne samo njihovoj devastaciji, već javne procjene govore da je po tom osnovu država oštećena za desetine miliona eura.

"U isto vrijeme, odnosno za deset godina Odsjek inspekcije za vode podnio je svega 114 krivičnih prijava ili prosječno 11 godišnje, izvršeno je preko 5,7 hiljada pregleda, a utvrđeno je nepunih hiljadu nepravilnosti, ili stotinu nepravilnosti godišnje, pa je to ogledna indikacija da inspekcijska postupanja nijesu bila stvarna brana za zaštitu rijeka i ukupno voda u zemlji. U poslednje tri godine je Odsjek inspekcije za vode izrekao nešto preko 300 hiljada eura novčanih kazni, dok je u periodu 2013. do 2020. godine izrečeno nepunih 100 hiljada eura kazni. To ukazuje da je poslednjih godina veći broj izrečenih novčanih kazni, ali je upitno koliko je stvarno uticalo na sprječavanje daljeg uništavanja rijeka i zaštiti voda u zemlji", navodi se u saopštenju. 

Pored toga, tvrdi se, poslednje tri godine podnijeto je 69 krivičnih prijava, a za period 2013-2020 godina ukupno 45 krivičnih prijava od strane Odsjeka za inspekcije za vode.

"Predstavnici novih vlasti, nakon smjene Demokratske partije socijalista 2020. godine, iznijeli su više podataka da je zbog nelegalnih eksploatacija šljunka iz rijeka država oštećena za desetine miliona eura. Takođe, u domaćoj javnosti se više godina ukazuje da su izgradnjom brojnih mHE na rijekama na sjeveru Crne Gore, one u značajnoj mjeri uništene, dok su sa druge strane građani kroz račune za struju platili do početka 2022. oko 25 miliona eura subvencija njihovim privatnim vlasnicima", naglašeno je u saopštenju. 

Kada je riječ o Ekološkoj inspekciji, ona je za deceniju imala 24,7 hiljada inspekcijskih pregleda, odnosno 2,4 hiljade godišnje, ali je za čitavu deceniju podnijela samo 41 krivičnu prijavu, odnosno ovaj inspekcijski organ je prosječno godišnje podnosio po četiri krivične prijave.

"Za taj period je pokrenuto blizu 600 prekršajnih postupaka. Podatke o inspekcijskim postupanjima iz oblasti zažtite životne sredine je Akcija za socijalnu pravdu (ASP) dobila od Uprave za inspekcijske poslove, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. U okviru projekta "Kvalitetnijim zakonima za bolju zaštitu životne sredine“, ASP radi na analizi deset sistemskih zakona iz ove oblasti i njihovoj usklađenosti sa evropskim direktivama, dok je poseban dio usmjeren na preporuke za unapređenje postupanja inspekcijskih i tužilačkih organa u oblasti zaštite životne sredine. Projekat se realizuje kroz grant šemu šireg projekta „Osnaživanje učešća civilnog društva u oblasti životne sredine u procesu pristupanja EU (4E)“, kojeg realizuje Koalicija 27, podržanog od Evropske unije i Ministarstva javne uprave. Vodeći partner na tom projektu je Centar za zaštitu i proučavanje ptica", izjavili su iz NVO Akcija za socijalnu pravdu. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније