Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.V.

11. 03. 2024. 20:42 >> 23:00
3
Čitaj mi:

boris raonić

"Snažan rast Javnog servisa frustrira one koji rade za privatne medije"

Javni servis je napredovao veoma ozbiljno a izbor generalnog direktora je potpuno bio zakonit, rekao je prvi čovjek RTCG Boris Raonić u emisiji "Naglas". S druge strane, Goran Đurović, direktor Media centra, bivši član Savjeta RTCG, kazao je da je Raonić izabran nezakonito i da to potvrđuju sudske presude.

Iako je ranije potvrdio učešće, generalni direktor Direktorata za medije Neđeljko Rudović saopštio je Uredništvu RTCG da neće učestvovati u emisiji.  

Razlog Rudovićevog otkazivanja učešća u emisiji je, kazala je voditeljka Marija Marković, procjena da Ministarstvo kulture neće arbitrirati vezano za rad Javnog servisa, da se sudske presude moraju poštovati i da je za to nadležan Savjet. Ako Savjet ne postupi po presudi, onda je to tužilaštvo, navela je Marković, citirajući mejl od Rudovića.

Raonić je rekao da je ovo najreformisaniji Javni servis, te da je na sceni kampanja koja ima za cilj kriminalizaciju struktura koje vode RTCG.

Kazao je da je to cilj određenim strukturima, ali to će se tokom emisije i razjasniti. Pojasnio je da je ostavku podnio u skladu sa zakonom, i da je napustio Savjet AEM, te da nikada nije prekršio zakon. Kazao je da je izabran po zakonu. 

"Došao sam da se borim sa vladavinu prava, da napravimo pomak. Uprkos brojnim opstrukcijama, za ovo kratko vrijeme postigli smo mnogo", rekao je Raonić. 

On je izjavio da je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) dala tri različita mišljenja o njegovom izboru, te da se radu agencije ima dosta toga prigovoriti. Najavio je da će RTCG dati odgovor na mišljenje ASK-a da "imenovanje Raonića ugrožava interes RTCG i može da našteti integritetu". 

"Nevjerovatno je da to mišljenje prvo objavi jedan medij, a onda da se objavi na sajtu agencije", rekao je Raonić. 

Đurović je rekao da je najava emisije pogrešna, da se krši profesionalna načela, i da se javnost navodi na pogrešan zaključak.

On je rekao da Zakon o RTCG jasno kaže da Raonić osim što nije mogao da bude izabran za generalnog direktora kao javni funkcioner, nije imao deset godina radnog iskustva sa VII-1 stepenom.  Kazao je da vezano za radno iskustvo, Raonić to nije ispunio i ne može biti izabran u drugom postupku.

"Pa ni u ovom drugom postupku, koji je nezakonito sproveden. Dio presude je veoma jasan - izbor 1. juna 2023. godine mogao je da bude takav da je Savjet mogao da bira između preostalih kandidata, ali ne i Raonića. Savjet je pogriješio, a imao je i obavezu da poništi konkurs", rekao je Đurović. 

On je rekao da se može saglasati sa ASK nije dobra institucija, ali da u ovom slučaju konstatuje činjenice. Đurović je podvukao da ne očekuje "da će ovaj partijski savjet uraditi nešto drugo osim da nastavi da podržava aktuelnog direktora i produžava agoniju".

"Sramota je da SDT ovako jasnu situaciju koja je nastala nakon presude Višeg suda, sada i potvrđene na reviziji, ne prepoznaje i ne tumači", rekao je Đurović. 

Raonić je rekao da imamo ozbiljne kontradiktornosti u stavovima Đurovića, pa mišljenje AKS-a citira kad mu odgovora. On je naveo da sve što se dešavalo prošle godine nakon presude Višeg suda jeste poštovanje presude. 

"Ovdje imamo i lične animozitete, koji su nastali prije više od dvije decenije, kada je Đurović počeo da osniva desetine NVO da dođe do kontrole na RTCG. Imamo i dokument MANS-a o tome. Objavljeno je 1.500 negativnih stvari o RTCG od kada je promijenjen menadžment, iz čega proizilazi da je jednom dnevno bila negativna objava o radu RTCG od Media centra", kazao je Raonić. 

Dokle idu pritisci, kazao je, pokazuje to što je ranija ministarka urbanizma Ana Novaković Đurović, supruga Đurovića, vršila pritisak na inspektore da idu da kontrolišu kuću u kojoj živi porodica Raonić. Kazao je kako je inspektor naveo kako je ministarka vršila pritisak na njega da pokrene provjere. 

"To najbolje ilustruje o kakvim se pritiscima radi. Medij za koji radite ne objavljuje kako su završile vaše prijave o digitalizaciji. To taj medij ne objavljuje jer se bori da sačuva pozicije političkog uticaja a gubi ih, evo vidimo da im portal pada za 25 odsto", rekao je Raonić. 

On je rekao da su Đurovićeve prijave odbačene, i da je na sceni zloupotreba instituta krivične prijave. 

"Uzalud sve, uzalud prijave i štancovanje NVO. Pitajte kao se u psihologiji definiše kada jednom dnevno godinama pišete i objavljujete protiv nekog", rekao je Raonić. 

Đurović je negirao da ima lični sukob, kao i da je nekadašnja ministarka slala inspekcije. Ustvrdio je da je osnivao NVO kako bi se izborio za promjene, tvrdeći da je menadžment u vrijeme Andrijane Kadije i ukupno RTCG imao rezultate kakve do danas nema. 

"Apsolutno je lažno da je moja supruga slala inspektore i pisala krivične prijave, vezano za to ko iznosti takve navode, to će da bude predmet krivične prijave", rekao je Đurović. Najavio je i krivičnu prijavu protiv Raonića zbog ovih tvrdnji.

"Đurovićeve smjene građane koštale stotine hiljada eura"

Raonić je naveo da Đurović sa ponosom ističe da je učestvovao u smjeni dva generalna direktora Javnog servisa, "a koji su građane Crne Gore koštale više stotina hiljada eura jer su nezakonito smijenjeni. Gospodin Đurović meni spočitava kako ja vodim RTCG a on je svoju firmu uveo u stečaj. Postoji li jedno saopštenje gospodina Đurovića za poslovanje npr. RTV Nikšić", pitao je Raonić.

Raonić je istakao da od kad je na čelu RTCG-a bilježe se nevjerovatni rezultati.

"Najvidljivije rezultate su saopštile Evropska komisija, Freedom house i mnoge druge relevantne institucije. Imamo povečanje sopstvene produkcije za 50 odsto, pokretanje muzičke, filmske produkcije, imamo povećanje plata...", istakao je Raonić.

On je naveo da je nekima veliki problem što im pada gledanost i posjećenost.

"Ali to je njihov problem. Crna Gora mora da ima jak Javni servis. Mi ćemo prebroditi sve ove probleme", naveo je Raonić.

Goran Đurović je poručio Raoniću da je šta god da kaže, činjenica da je on "nezakonito izabrani generalni direktor".

Poručio je da Javni servis ne objavljuje saopštenja Media centra.

"Od kad ste došli, vi ste usvojili 704 promjena Akta o sistematizaciji. Ovo je jasno da Vi ne znate šta radite", istakao je Đurović.

Navodi da postoje određeni radnici koji su četiri radna mjesta promijenili u periodu Raonićevog djelovanja u Javnom servisu.

Kazao je i da sada stvari izgledaju mnogo bolje nego što su izgledale, zahvaljujući kupovini opreme.

"I tu je tačka. Ovu TVCG zovu Džuboks, jer sve političare možete čuti da daju izjave. Ali samo ne možete čuti kritiku", kazao je Đurović.

Đurović tvrdi da programe TVCG uređuju Milan Knežević, Andrija Mandić, Milojko Spajić, ranije i Dritan Abazović...

Đurović je naveo i da RTCG skriva izvještaje koji dolaze sa evropskih adresa.

Komentarišući novi set medijskih zakona, Đurović je naveo da Raonić pokušava da napravi uticaj na medijske zakone na način da njemu odgovaraju, te da ou tome ima podršku od određenih političkih subjekata.

"Hoće da se ublaže kritetrijumi za generalnog direktora kako bi se partijski uposlili ljudi koji nemaju nikakvo iskustvo", istakao je Đurović.

Raonić je pojasnio da su tri zakona u toku i konačno je, kako je saopštio, Crna Gora na pragu kompletnog medijskog zakonodavstva.

"Medijski zakoni ne tretiraju dovoljno digitalna pitanja o kojima se raspravlja u Evropi", istakao je Raonić.

Kaže da ovim setom medijskih zakona nije bilo riječi o dodatnoj digitalizaciji, uporebi vještačke inteligencije, nema riječi o oporezivanju nelinearnih sadržaja...

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније