Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

18. 03. 2024. 21:48 >> 21:55

PAVIĆEVIĆ I ŠIMUN

"Nadomak rješenja za izlazak iz krize u Institutu"

Parcijalna i ad hoc rješenja nijesu kvalitetna i održiva. Stečaj nije opcija, ali ni štrajk nije dio rješenja već uvećavanja problema, kazao je potpredsjednik Vlade Srđan Pavićević tokom posjete Institutu „Dr Simo Milošević“ u Igalu.

U sklopu intenzivnog procesa rada na iznalaženju rješenja za status Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“, Pavićević koji je istovremeno i predsjednik vladine Komisije za rješavanje statusa Instituta, kao i ministar zdravlja dr Vojislav Šimun, posjetili su Institut po drugi put u svom dosadašnjem mandatu, kako bi "u direktnoj komunikaciji sa menadžmentom i predstavnicima sindikata, pojasnili pristup u rješavanju ovog zapuštenog i kompleksnog problema i izložili precizan plan koraka koje je Komisija definisala nakon svega mjesec ipo dana od formiranja."

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, suočavajući se sa izazovnim zadatkom, pod pritiskom vremenskih rokova i u malom manevarskom prostoru nakon blokade računa Instituta od glavnog povjerioca beogradske Jugobanke u stečaju, Komisija je temeljno razmotrila sve preostale opcije, isključujući stečaj.

"Rješenje oko kojeg postoji najveći stepen saglasnosti i koje se ne kosi sa pravilima i principima dodjele državne pomoći jeste Plan spašavanja i restrukturiranja tj. Rebrendiranja koji podrazumijeva 3 koraka i to:
pomoć male vrjednosti od 300 000 € radi obezbjeđivanja nastavka rada (de minimis), potom, pomoć do 10 mil eura koja se daje na 6 mjeseci radi deblokade računa, nastavka rada i isplate plata, uz obavezu da se u tih 6 mjeseci napravi kvalitetan plan restrukturiranja koji će proći proceduru odobravanja od strane nadležnih organa i dobiti dozvolu za realizaciju. Na taj način će se steći uslovi za višemilionska ulaganja u dalju revitalizaciju i rebrending Instituta Igalo", istakli su iz Vlade.

Prema njihovim riječima, ovakav plan ne samo da rješava akutnu krizu u kojoj se Institut nalazi nego otvara mogućnosti proširivanja i unapredjenja poslovanja u svim segmentima, kako na srednjoročnom tako i na dugoročnom planu.

Institut bi, tvrde, na taj način mogao osvježiti svoj već postojeći brend i podići svoju konkurentnost na inostranom tržištu.

U otvorenom razgovoru sa menadžmentom i predstavnicima sindikata, Pavićević je, navode u saopštenju, detaljno izložio sve neophodne korake ovog plana kao i vremenske rokove s uvjerenjem da je Komisija za rješavanje statusa Instituta koju je ova Vlada formirala sredinom februara ove godine, svojom posvećenošću i ozbiljnošću već sada uradila za Institut više nego nekoliko prethodnih vlada.

Pavićević je, kako navode iz Vlade, imajući u vidu eskalaciju krize u obliku najavljenog štrajka, naglasio da su došli po treći put za kratko vrijeme kako bi ih uvjerili da nijesu pristupili "ležerno ovom krupnom izazovu" kako bi kamuflirali problem ili simulirali rješenje, već da predano rade da bi očuvali Institut.

"U interesu 5 000 domaćih pacijenata, u interesu njegove konkurentnosti na stranom tržištu, u interesu države i svih zaposlenih. Da bi izašli iz ove dramatične situacije kao pobjednici, potrebno nam je prije svega povjerenje, konsenzus svih involviranih strana i još samo malo strpljenja. Uz puno razumijevanje za egzistencijalne probleme s kojima se nose zaposleni zbog tri neisplaćene plate, daleko je veći rizik primijeniti parcijalna i ad hoc rješenja koja nijesu kvalitetna i održiva. Stečaj nije opcija, ali ni štrajk nije dio rješenja već uvećavanja problema. Tu smo da vas uvjerimo da Komisija i Vlada krajnje odgovorno i posvećeno pristupaju situaciji dok s vaše strane očekujemo da na bazi međusobnog povjerenja i stalne komunikacije, uz malu dozu dodatnog strpljenja, dođemo do rješenja koje će biti kvalitativni iskorak u poslovanju i dugoročna dobit za državu, pacijente i zaposlene u Institutu. Jer, svaki problem koji se rješava neadekvatno postaje samo veći", naveo je Pavićević.

Kako navode u saopštenju, on je uvjerio sagovornike da bez nepotrebnih ‘’floskula’’ o značaju Instituta, i Komisija koja se njime intenzivno bavi kao i Vlada, nemaju strateških dilema oko njegovog opstanka, uz imperative da se rješenje mora naći unutar zakonskih okvira i u duhu najbolje evropske prakse.

Pavićević i Šimun su saglasni u tome da tužbe zaposlenih, najava štrajka i eventualni prekid poslovanja uz minimum procesa rada, samo mogu ubrzati stečaj od koga se Institut nalazi samo na jedan korak.

"Uprkos činjenici da su prispjeli dugovi u iznosu koji premašuje 22 miliona eura stigli na naplatu baš onoj vladi koja ničim nije doprinijela sunovratu Instituta, ali će ta ista vlada učiniti sve što je u njenoj moći, u razumnom vremenu, da do toga ne dođe", navodi se u saopštenju Vlade.

Šimun je, navode, dodatno uvjerio sagovornike da je Institut na dnevnoj agendi Komisije i članova Vlade.

‘’Već su učinjeni odlučujući pomaci i vrlo jasno se nazire put izlaska iz krize te bi bilo pogubno u ovom momentu da se nekim nepromišljenim i nepotrebnim koracima ugrozi projekat spašavanja Instituta‘’, istakao je Šimun.

On je rekao da će Ministarstvo zdravlja nastojati da uskladi cijene koje država plaća Institutu za domaće pacijente sa cijenama za inostrano tržište i da će u stalnoj, otvorenoj i partnerskoj komunikaciji sa menadžmentom Instituta "učiniti sve što je potrebno da se olakša i unaprijedi poslovanje."

Šimun je, takođe, naglasio naglasio da "niko, pa ni premijer ne dovodi u pitanje opstanak Instituta" niti će Vlada dopustiti da Institut doživi sudbinu nekih drugih državnih preduzeća i ustanova koje su bile prepuštene lošoj privatizaciji u najgorem momentu svoga postojanja.

Kako dalje navode, predsjednica Sindikata dr Marija Obradović izjavila je da su Pavićević i Šimun jedini potpredsjednik Vlade i jedini ministar koji su posjetili Igalo, "posvetili mu odgovarajuću pažnju i ozbiljno pristupili rješavanju problema"

"Štrajk nije naša opcija i naš izbor. To je iznuđeno teškim materijalnim stanjem zaposlenih. Mi svi volimo Institut i ne bi bili ovdje da se ne posjedujemo empatiju prema našim pacijentima i da se ne nadamo boljim danima", kazala je ona.

Zoran Kovačević, direktor instituta Igalo se, kako se navodi u saopštenju Vlade, zahvalio na iskrenom razgovoru, transparentnom predstavljanju realnih opcija u spašavanju Instituta kao i na ozbiljnosti i konstruktivnom partnerstvu koje bi moglo vratiti Institut na puteve nekadašnje slave.

"Nakon svega što smo čuli od predstavnika Vlade i u šta smo imali prilike da se uvjerimo, jasno je da ničim ne smijemo dodatno otežati situaciju. Jasno je da, što se prije deblokira račun Instituta, prije će krenuti proces ozdravljivanja ustanove, na dobrobit pacijenata, svih zaposlenih i akcionara", naveo je on.

Iz Vlade zaključuju da su Pavićević i Šimun obećali da će ostati u dnevnoj komunikaciji sa Institutom sve do konačne i formalne odluke Vlade o izabranom modelu spašavanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније