Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

22. 03. 2024. 14:59 >> 14:59

BUŠARDI I ŠĆEKIĆ

"Crna Gora dokazala spremnost za pomoć svim strancima"

Šef kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) u Crnoj Gori Žan-Iv Bušardi kazao je da je humanost i solidarnost koju je Crna Gora pokazala u pružanju adekvatne pomoći izbjeglicama iz Ukrajine, uz ocjenu da se u kontinuitetu dokazuje spremnost za pomoć svim strancima u nevolji.

Njega je ugostio potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić.

Kako je saopšteno iz Vlade, Bušardi je istakao činjenicu da je u Crnoj Gori trenutno oko 100.000 lica mahom iz Ukrajine i Rusije, a da je od tog broja oko 62 000 ukrajinskih državljana registrovalo određeni pravni status u Crnoj Gori, a oko 6.000 lica ostvarilo pravo na privremenu zaštitu.

“Pozdravljena je otvorenost, humanost i solidarnost  koju je Crna Gora pokazala u pružanju adekvatne pomoći  izbjeglicama iz Ukrajine, uz ocjenu da se u kontinuitetu dokazuje spremnost za pomoć svim strancima u nevolji”, navodi se u saopštenju.

Misija UNHCR-a u Crnoj Gori usmjerena je na pružanje podrške državi u obezbjeđivanju prava za ukrajinske nosioce privremene zaštite, izgradnji sistema azila u Crnoj Gori,  sprječavanje i iskorijenjivanje apatridije ali i na stvaranje uslova za integraciju. 

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić je predočio kolike je napore Crna Gora uložila da bi na najbolji mogući način odgovorila izazovima koje je donijela izbjeglička kriza.

“Značajna sredstva su uložena u oblasti zdravstva  i prosvjete, a ovako značajan priliv stanovništva u velikoj mjeri utiče i na demografsku sliku Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je potrebno dodatno se angažovati kako bi integracija izbjeglica bila što uspješnija, a da sport predstavlja snažan alat i način povezivanja kojim se prevazilaze kulturne i jezičke barijere. 

“Kroz sportske aktivnosti i  kampanje  može se podizati svijest o izazovima sa kojima se izbjeglice suočavaju, ali i svijest o njihovim potrebama i pravima i pomoći im da se što lakše odvijaju procesi integracije u crnogorsko društvo”, navodi se u saopštenju.

Sa tim u vezi, obostrano je izražena spremnost za dalje jačanje saradnje sa UNHCR-om, te istaknuta važna uloga i posvećenost da se kroz saradnju Ministarstva sporta i mladih, UNHCR-a, sportskih saveza i drugih nadležnih institucija olakša integracija izbjegličke populacije mlađe dobi. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније