Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Mina ]

24. 03. 2024. 15:30 >> 15:33
Čitaj mi:

ZAJEDNICA OPŠTINA

Pozvali zainteresovane da predlože grad za nagradu Zeleni šampioni ZB

Zajednica opština (ZOCG) pozvala je sve zainteresovane institucije i pojedince iz Crne Gore da kandiduju crnogorske gradove koje imaju uspjeha u realizaciji zelene agende za dobijanje prestižne nagrade Zeleni šampioni Zapadnog Balkana za prošlu godinu.

Iz ZOCG su saopštili da su organizatori tog takmičenja Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) i Savjet za regionalnu saradnju (RCC.

Poziv za dostavljanje nominacija otvoren je do 31. marta ove godine.

Kako su naveli iz ZOCG, da bi grad ispunio uslove da bude nominovan potrebno je da je prošle godine sproveo izuzetnu praksu u nekoj od šest kategorija.

Jedna od njih odnosi se na dekarbonizaciju - održivo urbano planiranje i infrastruktura, smanjenje otiska ugljenika, integracija obnovljive energije i inicijative za energetsku efikasnost.

Druge kategorije odnose se na promovisanje ekološki prihvatljivog transporta i rješenja za mobilnost, podsticanje angažovanja zajednice i podizanje ekološke svijesti o cirkularnoj ekonomiji.

U te oblasti spadaju i inovacija i kreativnost u suočavanju sa izazovima životne sredine – smanjenje zagađenja, promovisanje prakse održive poljoprivrede, kao i posvećenost očuvanju i zaštiti životne sredine.

Prijavljivanja grada/opštine za nagradu može se obaviti na linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeutEPSb3f0HSQ6TX5LB-xS-TItXWQRrG6Vxq7hTa-cnKuRRA/viewform?pli=1

Iz ZOCG u saopštenju su naveli da dodjeljivanjem tog priznanja NALAS i RCC žele da odaju priznanje gradovima koji pokazuju izuzetnu posvećenost i inovativne pristupe za održivost životne sredine, urbano zelenilo, zeleni razoj i ekološkim inicijativama.

„Organizatori takmičenja izabraće šest zelenih gradova/opština, po jedan iz svih zemalja Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju.

Priznanja će, kako se navodi, izabranim dobitnicima biti uručena tokom Drugog Foruma lokalnih samouprava 19. aprila ove godine u Baru.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније