Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mira Rovčanin, Radio CG

27. 03. 2024. 12:37 >> 12:39
Čitaj mi:

info sesije u Nikšiću

Ubrzati inkluziju Roma i Egipćana

U okviru projekta "Za punu inkluziju RE populacije u našem društvu" NVO "Medija tim“ organizovao je info sesije u nikšićkim romskim naseljima.

Teme sesija bile su slučajevi diskriminacije sa kojima se suočavaju mladi RE populacije, prepoznavanje svih oblika diskriminacije kojima su svakodnevno izloženi i mehanizmima institucijalne podrške u cilju zaštite njihovih građanskih prava.

"Mladi RE zajednice su učestvovali na sesijama koje su imale za cilj povećanje svijesti o značaju školskog obrazovanja kroz mentorsku podršku u učenju stranih jezika. Sloganom "Stop! Diskriminaciji mladih RE zajednice" upućena je poruka nadležnima da su Romi i Egipćani punopravni članovi zajednice, sa željom da se ubrza njihova inkluzija u savremeno društvo“, poručuju iz Medija tima.

Projektom se želi dati doprinos poboljšanju socio-ekonomskog i pravnog položaja Roma i Egipćana u Nikšiću, kao i inkluzivnom i otvorenom društvu zasnovanom na promociji jednakosti, borbi i eliminisanju svih oblika diskriminacije i siromaštva.

Neophodno je, kažu u Medija timu, sprečavanje sigmatizacije i diskriminacije, kroz promovisanje nacionalnog i etničkog identiteta pripadnika RE populacije u Nikšiću.

U sklopu projekta održaće se i edukativne radionica sa učenicima osnovnih škola o socijalnoj i kulturnoj inkluziji, kako bi se smanjila etnička distanca između mladih RE populacije i mladih ne-romske populacije u Nikšiću.

NVO Medija tim organizovaće i tribine za roditelje učenika većinske populacije u cilju smanjenja negativnih socijalnih stavova prema RE djeci i odraslima.

"Realizovaćemo istraživanje o socijalnoj i kulturnoj inkluziji RE populacije i okrugli sto "Etnička distanca i interkulturalizam", na kojem će biti promovisan Informator o socijalnim pravima i kulturnoj posebnosti mladih RE zajednice“, poručuju iz Medija tima.

Projekat "Za punu inkluziju RE populacije u našem društvu" realizuje se uz podršku Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније