Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

02. 04. 2024. 15:21 >> 15:21
Čitaj mi:

MUJOVIĆ - VUKČEVIĆ

Stručnjaci CANU da pomognu u energetskoj tranziciji

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU) Dragan K. Vukčević, potpisali su danas Sporazum o saradnji ove dvije institucije.

Kako je istaknuto na sastanku, u energetskom sektoru postoji veliki broj otvorenih pitanja i mogućnosti za saradnju.

"Ja ću biti vrlo konkretan i zatražiti već od samog starta naše saradnje, da predstavnici CANU-a budu uključeni u razne projekte, između ostalih da riješimo pitanje Bilećkog jezera i valorizacije potencijala, da članovi CANU-a i oni članovi koje vi delegirate budu u sastavu radnih komisija, da nam pomognete da na pravi, pravičan i pravedan način riješimo pitanje energetske tranzicije u Crnoj Gori, da vidimo kako to naše potencijale u smislu ruda, minerala možemo koristiti na najbolji mogući način", izjavio je Mujović nakon potpisivanja.

Ministar je naglasio da, polazeći od činjenice da je energetika velika razvojna šansa Crne Gore i da svjesni značaja energetike i energetskog sektora, Ministarstvo energetike i rudarstva nastoji i nastojaće da naše energetske potencijale što prije valorizuje i pretoči u opipljiv kapital za sve građane Crne Gore.

"Da bi došli do tog cilja, moramo biti zajedno, moramo biti grupisani, sabrani i iskoristiti znanje, a nema nikakve dileme da najveće znanje i iskustvo stanuje upravo na adresi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Nisam pristalica samoljublja, ali isto tako ne volim i nije mi drago kada se za neka važna mišljenja prvo obratimo međunarodnim adresama i smatramo da negdje drugo postoje ljudi koji su kvalifikovaniji, koji bolje misle Crnoj Gori, od onih najpriznatijih i najmudrijih glava koje su svakako skoncentrisane u CANU. S tom praksom želim da prekinemo i želim da brojne probleme u energetici rješavamo na partnerskoj osnovi, tako što ćemo prvog saveznika i prvo savjet potražiti na ovoj adresi, na ovoj instanci", zaključio je Mujović.

Institucija u okviru CANU koja se neposredno bavi ovim pitanjima je ENEKO Centar za energiju i ekologiju kojim upravlja akademik Igor Đurović.

Prema riječima predsjednika CANU-a Dragana K. Vukčevića, ta institucija je zadužena za energetiku, ekologiju, za održivi razvoj i za projekte iz tih oblasti. Onako kako je sad počelo, u saradanji sa značajnim institucijama iz ovih oblasti u Crnoj Gori, njen rad obećava dobre rezultate.

"Drago mi je da je ovo još jedan u nizu sporazuma koji je CANU potpisala sa institucijama u Crnoj Gori iz oblasti nauke, umjetnosti i politike i mogu reći sa zadovoljstvom da smo dosadašnje sporazume smatrali dobrom osnovom za unapređenje saradnje sa tim institucijama. Raduje me da je ministar Mujović prepoznao mogućnosti saradnje između resora kojim upravlja i CANU oko brojnih tema, vezanih za ovu, rekao bih osjetljivu i složenu oblast. Vjerujem da će današnji sporazum biti dobar osnov za unapređenje saradnje naših institucija, u pogledu okruglih stolova, tribina, u pogledu zajedničkih izdanja, u pogledu zajedničkih nastupa u prijavljivanju projekata iz ove oblasti", zaključio je Vukčević.

Potpisivanje Sporazuma korak je dalje u konkretizaciji saradnje koja je dogovorena prilikom nedavno održanog sastanka ministra Mujovića sa predstavnicima CANU-a i Centra za energiju i ekologiju ENEKO.

"Polazeći od zajedničkih interesa za unapređenje saradnje iz oblasti energetike i ekologije, kao ključnih faktora za održivost i zaštitu životne sredine u skladu sa potrebama razvoja Crne Gore", naglašeno je u preambuli Sporazuma koji podrazumijeva trajnu saradnju na realizaciji aktivnosti za održivo korišćenje prirodnih resursa, energetsku efikasnost, ekologiju, očuvanje prirode i zaštitu životne sredine, razvoj naprednih tehnologija i korišćenje obnovljivih izvora energije, regulatorne mjere, održavanje naučnih skupova, okruglih stolova, tribina, izradu publikacija.

Kako je predviđeno Sporazumom Koordinacioni odbor biće sačinjen od 4 člana, od kojih po dva imenuju CANU i Ministarstvo energetike i rudarstva, pratiće realizaciju aktivnosti i o tome periodično informisati potpisnike.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i akademik Ljubiša Stanković, potpredsjednik CANU, akademik Igor Đurović, rukovodilac ENEKO centra, akademik Predrag Miranović, sekretar Odjeljenja prirodnih nauka, Vesna Brajović, sekretarka u Ministarstvu energetike i rudarstva Crne Gore, Novak Vukadinović, načelnik Službe CANU i dr Snežana Dragićević, samostalna savjetnica u ENEKO centru.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније