Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 04. 2024. 06:59 >> 07:00
Čitaj mi:

Drvoprerađivači Plav

Potkornjak iz Nacionalnog parka prelazi u državne šume

Zarazna bolest potkornjak, koja je zahvatila Nacionalni park Prokletije, počela je uveliko da se prenosi u državne šume kojima gazduje Uprava za šume, i to je vidljivo čak i golim okom naročito u šumi pod nazivom Javorje. To su Portalu RTCG kazali u Udruženju drvoprerađivača Plav, ukazujući na potrebu hitnih mjera sa kojim se previše kasni.

„Šuma Javorje se može vidjeti iz grada. Ona najbliža Nacionalnom parku i preko sela Meteh širi se ubrzano prema Javorju i šumama na Čakoru“ – tvrde u ovom udruženju.

Oni su podsjetili da su na vrijeme ukazivali na bolest u Nacionalnom parku, ali da do danas nije ništa počelo da se radi na tom planu, i da, kako kažu, za posljedicu sada imamo širenje opake bolesti u državne šume.

„Postojala je u ranijem periodu praksa da se u rano proljeće donosi sanacioni plan, koji je podrazumijevao čišćenje šuma od vjertoizvala, oborenih stabala i slično. To se odavno ne radi“ – kazali su u ovom udruženju.

Prema njihovim riječima to je ove godine trebalo hitno uraditi jer je bila blaga zima koja je pogodovala širenju pokornjaka.

„Sanacioni plan ne podrazumijeva tender za stabla u dubećem stanju, koja su doznačena još prošle godine. To je, na neki način, nastavak koncesionog gazdovanja i tu se praktično ništa ne mijenja što nismo do sada imali“ – kažu u

Udruženju drvoprerađivača Plav, koji su se profilisali i kao važna ekološka organizacija.

Udruženje drvoprerađivača iz Plava još u julu prošle godine uputilo upozoravalo je da se hitno izvrše čišćenje oboljelih šumskih površina u NP Prokletije, jer se to godina nije radilo i bolest se širi veoma brzo.

Na njihove apele niko nije reagovao, sve dok šumarski inspektor iz ovog grada Hakija Jasavić, prošle jeseni nije bio prinuđen da podnese krivične prijave protiv menadžmenta NPCG, a predmet iz Osnovnog državnog tužilaštva Plav potom ustupljen Specijalnom državnom tužilaštvu u Podgorici.

Jasavić je ranije našem portalu kazao da je rješenje o potrebi sanitarne sječe, u skladu sa Zakonom o šumama član 45, NPCG i NP Prokletije dostavio još u aprilu prošle godine, ali da po njemu nije postupljeno.

„Kada sam u aprilu izvršio kontrolu, ustanovio sam da je oboljelo oko pet do šest hiljada kubika čamove šume i tada sam naložio sanitarno čišćenje. U avgustu sam obavio kontrolu i ustanovio da ne samo da nije obavljena sanitarna sječa i izvršena zakonska obaveza, već se bolest raširila i zahvatila 10 do 15 hiljada kubika šume u NP Prokletije“ – objasnio je Jasavić.

Prema njegovim riječima, u novembru je situacija bila već alarmantna i bolest se takoreći ekapanzivno proširila.

„Krajem oktobra i početkom novembra izvršio sam poslednju kontrolu i u tom trenutku oboljelo je šume u količini od 50 do 60 hiljada kubika u NP Prokletije“ – kazao je tada Jasavić.

Iz Udruženja drvoprerađivača Plav prije izvjesnog vremena iskazali su strahovanje šta će zateći ovog proljeća, poslije blage zime, u šumama NP Prokletije.

Nacionalni park Prokletije je namlađi park u Crnoj Gori, a osnovan je 2009. godine. Površine je 1660 hektara i nalazi se na teritoriji opština Plav i Gusinje. Karakterišu ga visoki planisnki vrhovi, rado posjećivani do strane domaćih i stranih turista, ali i velika prostranstva šuma.

Te šume su, nažalost, maksimalno napadnute bolešću potkornjaka, odnosno štetočinom koja progresivno uništava šusmka prostranstva i izaziva efekte sušenja drveća kao u slučaju požara na velikim površinama, što se donekle može vidjeti i na fotografijama koje su Portalu RTCG dostavili ovih dana iz Udruženje droprerađivača.

Ustanovljeno još prošle jeseni da se bolest rasprostire i na šumskim prostranstvima oko Hridskog jezera, na oko dvije hiljade metara nadmorske visine, gej preovladava zaštićena vrsta molika, koja je do sada bila otporna na ovu bolest.

„Mi smo prije izvjensog vremena ukazali na hitnost potrebe da se uključi Uprava za šume. Tada nismo mogli izaći na teren. Sada imamo situaciju da smo bili potpuno u pravu kada smo upozoravali da bolest može iz NP preći u državne šume, i nije nam jasno šta se čeka da počen borba protiv potkornjaka“ – kažu u Udruženju drvoprerađivača.
Oni ukazuju, takođe, da se bolest za sada širi prema selu Meteh i čakoru, ali da nema naznaka da se na drugoj strani raširila prema planini Visitor, izvan Nacionalnog parka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније