Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J. [ RTNK ]

22. 04. 2024. 16:06 >> 16:06

Dušan Drakić

Za Savjet ASK-a prijavljeno devet kandidata

Oglas za Savjet Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) je raspisan i prijavilo se devet kandidata, saopštio je predsjednik Sindikata ASK-a Dušan Drakić u emisiji "Vox populi" na RTNK. On je naveo da je sve na skupštinskom Odboru za antikorupciju koji, prema njegovim riječima, može već tokom ove nedjelje da izvrši intervjue i da naredne sedmice izabere Savjet, kako bi se organizovao rad unutar Agencije. Situacija je takva da, kako navodi, čak i da direktorica Jelena Perović hoće da podnese ostavku - nema kome.

Privođenje direktorice Agencije za sprečavanje korupcije Jelene Perović kulminacija je lošeg upravljanja aktuelnog menadžmenta već duži period, smatraju u Sindikatu ASK-a. U emisiji "Vox populi" predstavnici ove sindikalne organizacije istakli su da je menadžment urušio instituciju svojim postupcima prema zaposlenima, zloupotrebom resursa i posebno selektivnim postupanjem.

“Naša strahovanja i sumnje da postoji korupcija unutar ASK-a su bila opravdana. Niko od menadžmenta nije razumio šta treba Agencija da radi već su koristili svoje pozicije kako bi zadovoljili materijalne prohtjeve. Trebaće dosta vremena da, uz pravilan rad, Agencija dođe do toga da joj se vjeruje i da počne da isporučuje rezultate”, kazao je predsjednik Sindikata ASK-a Dušan Drakić.

Dodaje da je presedan da je svaki peti službenik suspendovan, te da Agencija već deset mjeseci funkcioniše bez Savjeta- na šta su više puta upozoravali.

Neophodno je kako navodi promtno reagovanje skupštinskog Odbora za antikorupciju.

“Agencija bukvalno ne postoji i ne može isporučiti rezultate, zbog brojnih suspenzija", kazao je on. 

Tokom mandata direktorice Perović došlo je do brojnih zloupotreba, na šta je Sindikat više puta upozoravao nadležne institucije, podsjeća član sindikata Bulat Bulatović.

“Tu je bilo kršenja ljudskih prava u Sindikatu, na šta smo više puta ukazivali. Za sve imamo i dokaze. Motiv je bila sistematizacija, ali i prije toga smo ukazivali na brojne zloupotrebe. Najprofesionalnije ljude u Agenciji je unizila tom sistematizacijom. Dolaskom gđe Perović očekivalo se da neće biti selektivnosti, međutim svaki njen korak je bio suprotan. Savjet nije želio da reaguje, ali ni da čuje probleme, zato što je bio korumpiran, za šta takođe imamo dokaze“, rekao je on. 

Bulatović kaže da će istrajati u svojoj borbi, jer je ključni zadatak Agencije da prevenira korupciju. Ipak, upozorava da je sada u Agenciji pravni vakum bezvlašća.

“Ostala je pustahijska družina gđe Perović, jer ona nije mogla sve sama da uradi iako je najveći teret odgovornosti na njoj. Ona je uz pomoć tih ljudi ugušila Sindikat.“

Iz Sindikata poručuju da je neophodno da se i oni uključe u izradu teksta Zakona o sprečavanju korupcije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније