Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

24. 04. 2024. 11:29 >> 11:30

U PODGORICI

Na Medicinskom fakultetu od sada i specijalizacije iz anestezije i urgentne medicine

U cilju stručnog usavršavanja doktora medicine na Medicinskom fakultetu u Podgorici, pored postojećih specijalizacija iz radiologije i porodične medicine, uvedene su još dvije i to iz oblasti anestezije, reanimacije i intenzivne medicine, kao i specijalizacija iz urgentne medicine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako navode, to je utvrđeno i Pravilnikom o specijalizacijama zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika, koji je donijelo Ministarstvo zdravlja.

"Ovim pravilnikom i za ova dva nova specijalistička programa, propisuju se programi i trajanje specijalizacija, način obavljanja staža i polaganja ispita, kao i uslovi koje treba da ispunjavaju zdravstvene ustanove za obavljanje staža i način priznavanja staža", istakli su iz resora Vojislava Šimuna. 

Ističu da su na ovaj način stvoreni uslovi za obezbjeđivanje potpune edukacije i stručnog specijalističkog ustavršavanja doktora medicine u Crnoj Gori i iz pomenutih oblasti, a što će se, kako tvrde, pozitivno odraziti i na racionalizaciju trošenja finansijskih sredstava koja se opredjeljuju za ovu namjenu.

"Trajanje specijalističkih studija za oblast anestezije, reanimacije i intenzivne medicine, kao i urgnetne medicine je pet godina, a tokom specijalističkog staža specijalizant stiče teorijska i praktična znanja i osposobljava se za stručni rad u ovoj oblasti. Praktični dio staža obavlja se u Kliničkom centru Crne Gore, kliničko-bolničkim centrima i bolnicama, čiji je osnivač država i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, a u skladu sa pravilnikom.Teorijska nastava se obavlja na Medicinskom fakultetu, paralelno sa praktičnim dijelom staža", zaključuju iz Ministarstva zdravlja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније