Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

K. J.

24. 04. 2024. 14:52 >> 14:49
Čitaj mi:

Šimun sa Neđešijem

Unaprijediti saradnju u oblasti digitalizacije, porodične medicine, zdravstvenog turizma

Crna Gora i Mađarska su prijateljske zemlje koje imaju otvorenu i konstruktivnu saradnju u oblasti zdravstva, koja će se u narednom periodu kroz konkretne projekte i aktivnosti dodatno unapređivati, saopšteno je na sastanku ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna sa ambasadorom Mađarske u našoj zemlji Jožefom Neđešijem.

Kako je saopšteno iz resora kojim rukovodi Šimun, on je upoznao Neđošija sa budućim planovima i politikama s akcentom na reformu primarne zdravstvene zaštite, digitalzaciju sistema zdravstva uvezivanjem svih nivoa zdravstvene zaštite, kao i na razvoj centara za palijativnu njegu, kojim bi se unaprijedila njega najtežih bolesnika u terminalnoj fazi bolesti.

U realizaciji ovih ciljeva, kako je istakao Šimun, iskustva i stručna pomoć Mađarske bila bi od velikog značaja, s obzirom da imaju u potpunosti uređene ove oblasti sistema zdravstva.

“Ambasador Neđeši istakao je da Mađarska ima uređen i organizovan primarni nivo zdravstvene zaštite, u kojem porodični ljekar ima značajne ingerencije i pruža najveći dio zdravstvenih usluga, što može poslužiti i Ministarstvu zdravlja kako bi uredio ovaj segment zdravstvenog sistema i samim tim riješio jedan od vodećih problema a to su liste čekanja na specijalističke preglede i dijagnostičke procedure”, navodi se u saopštenju.

Pored toga, prema njegovim riječima, Mađarska može pomoći i u procesu digitalizacije sistema zdravstva na svim nivoima, s obzirom da je državni digitalni sistem u njihovoj zemlji kvalitetno organizovan i državne i privatne zdravstvene ustanove u potpunosti informatički povezane.

“Na današnjem sastanku, bilo je riječi i o saradnji u oblasti zdravstvenog turizma, budući da je poznata, između ostalog, po banjskom liječenju, kao i o mogućnosti edukacije crnogroskih studenata medicine u Mađarskoj”, dodaje se u saopštenju.

Ministar Šimun je istakao da Crna Gora teži što prisnijoj saradnji sa zemljama članicama Evropske unije, kao što je i Mađarska, jer nam je u kreiranju i sprovođenju zdravstvenih politika cilj usklađivanje sa evropskim standardima. Zato je u oblastima koje će se u narednom periodu reformisati i unapređivati, kako je poručio ministar zdravlja, saradnja sa respektabilnim partnerima i kompanijama iz zemalja EU od posebne važnosti, kako bi zajedno donijeli novu vrijednost crnogorskom zdravstvenom sistemu i učinili ga stabilnim i efikasnim, za dobrobit naših građana.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније