Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 07. 2014. 08:33 >> 08:33
2

ZBOG UKLANJANJA

Autori "Kupačice" traže 1.500.000 eura

Braća Svetomir i Svetozar Radović, inače autori čuvene fontane “Kupačica”, podnijeli su novu tužbu za zaštitu autorskih prava. Tužbom, naime, traže milion i po eura zbog uklanjanja skulpture iz parka preko puta državne Skupštine prije četrnaest godina.

 

Zbog rušenja i uklanjanja “Kupačice”, autori su tužili odlazećeg gradonačelnika Miomira Mugošu i njegovog zamjenika Vladana Vučelića, kao i “Komunalne usluge”, “Zelenilo”, “Cistoću” i “Pogrebne usluge”, kao pravne sljedbenike JKP-a, kao i preduzeća “Diam Bor” i “Elevator”, pišu Vijesti.

“Predmetno djelo srušeno je koordiniranim djelovanjem, svjesno, sračunato, nezakonito, bez konsultacije i saglasnosti autora... i to samo na osnovu telefonskog razgovora između tadašnjeg direktora JKP-a Vladana Vučelića, a po nalogu koordinatora povjerenika tada Opštine Podgorica, Miomira Mugoše”, navodi se u tužbi.

Spor je odgođen za 15. septembar, jer se na jučerašnjem ročištu nijesu pojavili predstavnici “Čistoće”, koji nijesu uredno pozvani u sud.

U prethodnom sporu, traženo je 50.000 eura od Glavnog grada i “Vodovoda” i taj predmet još se nalazi u Višem sudu na odlučivanju po žalbi tužilaca, čiji zahtjev za proširenje, odnosno preinačenje tužbe nije prihvaćen.

Figura žene od bijelog mermera, koja se ispod ogromnog bijelog luka kupa u fontani, u javnosti poznata kao “Kupačica”, postavljena je preko puta Skupštine prije 16 godina, a mnogi su je doživljavali “kao suviše krupnu da bi bila lijepa za oko”.

“Kupačica” je uklonjena 2000. godine, odmah nakon dolaska novih gradskih vlasti, na čelu sa Mugošom.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније