Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 07. 2014. 18:13 >> 18:24

NA PUTU KA EU

Gruzijcima važno iskustvo Crne Gore

Delegacija Gruzije na čelu sa ministrom poljoprivrede te zemlje Salvom Pipijem, tokom drugog i trećeg dana zvanične posjete Crnoj Gori, obišla je renomirane kompanije iz oblasti agroindustrije – Mesnu industriju „Goranović“ i Plantaže.

 

Gosti iz Gruzije, koji su došli u Crnu Goru na poziv ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja  Petra Ivanovića, obišli su i dvije veće farme koza na području Nikšića, koje predstavljaju primjer uspješnog biznisa u poljoprivredi porodica Zečević, kao i Miljanić. Ministar Pipia obišao je i gazdinstvo organskog proizvođača meda i pčelinjih proizvoda u Virpazaru, Marjana Plantaka.

Za predstavnike gruzijskog Ministarstva poljoprivrede, posjeta uspješnim kompanijama i porodičnim gazdinstvima u Crnoj Gori, bila je, kako su istakli, prilika da se upoznaju sa standardima koje će kao zemlja koja je nedavno potpisala sporazum o pridruživanju EU, biti u obavezi da usvoje, jer su crnogorski proizvođači u toj oblasti u prednosti.

„Gruzija ima potencijala za razvoj stočarstva, pa i prerade mesa, a trenutno  uvozi 50 odsto potreba za tim proizvodima. Naše farme su male, sa malim brojem grla, slabo se primjenjuje mehanizacija i nove tehnologije, u svakom slučaju, imamo dosta da radimo na unapređenju. Slični su izazovi i pred Crnom Gorom, ali je nama značajno iskustvo zemlje koja je ispred nas u usvajanju standarda, posebno u dijelu bezbjednosti hrane životinjskog porijekla“, rekao je ministar Pipia.

On je naglasio da je, nasuprot životinjskim proizvodima, Gruzija uspješna u proizvodnju i izvozu proizvoda iz sektora biljne proizvodnje, kao što su lješnici, orasi, vino, ljekovito bilje, grožđe i vino, voće i povrće i drugi, te da u tom dijelu Crnoj Gori može da ponudi svoje iskustvo i saradnju.

Prilikom posjete Plantažama, najvećem crnogorskom i regionalnom proizvođaču grožđa i vina, predstavnici delegacije Gruzije, zemlje sa dugom tradicijom proizvodnje i izvoza vina, razmijenili su iskustva o trendovima i plasmanu tog proizvoda na svjetska tržišta, kao i o značaju proizvodnje vina od autohtonih sorti.  

„Saradnja dvije zemlje u konkretnim oblastima poljoprivrede biće definisana budućim sporazumom, koji će potpisati dva ministra, dogovoreno je na sastanku upriličenom na Vili Gorica, tokom prvog dana posjete delegacije Gruzije Crnoj Gori. Kako su tada istakli ministri Ivanović i Pipia, postoji više oblasti u kojima je moguća saradnja, ali će ona u cilju efikasnosti biti fokusirana na nekoliko segmenata“, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније