Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

19. 07. 2014. 15:39 >> 15:39
1

DIREKTORKA UNESCO-A

Bokova: Kotor čuva tradiciju na pravi način

U okviru zvanične posjete Crnoj Gori, generalna direktorka UNESCO-a Irina Bokova boravi danas u Kotoru.

Bokova je imala radni sastanak sa predsjednicom opštine Kotor Marijom Ćatović u Pomorskom muzeju. Nakon toga posjetila je Bokeljsku mornaricu gdje joj je viceadmiral Ilija Radović, u ime Mornarice, uručio povelju kojom je proglašena prvom ženom - počasnom članicom ove tradicionalne nevladine organizacije.

Bokovoj je uručena povelja, Statut i monografija Bokeljske mornarice, a u njenu čast je odigrano tradicionalno kolo.

Sa istorijom i načinom rada organizacije upoznao je predsjednik Upravnog odbora Nikola Ciko.

Bokova je u ime Unesco-a zahvalila na ukazanoj časti. "Impresionirana sam brigom koju vidim da polažete u očuvanju tradicije duge dvanaest vjekova, a to je ono što uvijek naglašavam – svjetska baština je i sve ono što oživljava te autentične građevine i objekte, dakle - ljudi, lokalne zajednice, lokalni identitet. Upravo se u Kotoru to vidi na djelu. Ova kombinacija koju vidim u vašem gradu – svjetska baština koja je opiplijva i ono neopipljivo i dokumentarno nasljeđe Kotor čini toliko važnim. Hvala vam puno na časti koju ste mi ukazali, izražavam veliko zadovoljstvo u ime Unesco-a što ste me primili u svoje redove" – rekla je Bokova.

Bokova je kazala da podržava ideju da se preda aplikacija da Statut Bokeljske mornarice bude zaštićen pod još jednim, trećim oblikom zaštite koju Unesco ima, - kao pamćenje svijeta.

„Sa jedne strane imamo materijalnu baštinu, zatim nematerijalnu i dokumentarno nasljeđe. Zaista možete biti ponosni na dugu istoriju i na način na koji tu tradiciju održavate u životu“, kazala je Bokova.

O utiscima iz Kotora Bokova je dala i izjavu za medije.

"Veliko je zadovoljstvo što imam priliku da vidim jedan od najljepših zaliva svijeta, a isto tako i lokaciju svjetske baštine. Imala sam priliku da razgovaram sa gradonačelnicom, da obiđem Pomorski muzej, a razgovarala sam i sa drugim predstavnicima nadležnih organa. Govorili smo o pitanjima očuvanja nasljeđa i baštine, naravno pomenuti su i izazovi koji postoje u tom smislu pogotovo kada se radi o gradu sa ovako dugom tradicijom, a pritom je i danas živ grad. Naravno, gradonačelnica je pomenula zabrinutost – sa jedne strane se radi na potrebi da se očuva autentičnost grada, a s obzirom da se radi o živom gradu moraju se obezbijediti sve usluge i servisi neophodni za život grada. Pomenuti su izazovi, posebno oni vezani za infrastrukturu. Mi vjerujemo da je potrebno uspostaviti ravnotežu između modernih usluga i servisa i očuvanja autentičnosti, sa druge strane. To je izazov sa kojim se suočavaju i brojne druge loakcije koje su zaštićena dobra, to nije neuobičajeno. Mi ne želimo to da spriječimo, želimo da omogućimo razvoj ali uz istovremenu zaštitu autentičnosti" – rekla je Bokova. Ona je dodala da su predstavnici ICOMOS-a posjetili grad te da će uskoro dati svoje preporuke kako bi na najbolji način pružili podršku lokalnoj samoupravi u nastojanju da pronađe rješenja za neka od gorućih pitanja. "Možemo reći da je kao i mnoga druga mjesta na listi svjetske baštine Kotor na neki način žrtva sopstvenog uspjeha jer privlači brojne posjetioce, a to je veliki izazov - zato naglašavamo da je pravi put turizam ali održivi" – kaže Bokova. Ona navodi da se baština ne štiti na centralnom nivou već da je ovaj posao u rukama lokalnih samouprava. "Pozdravljamo što se u Kotoru na tome radi intenzivno, veliki je stepen posvećenosti i angažovannja. U ovaj proces su uključeni i lokalna vlast i civilno društvo i građani, a to je najvažnije. Uvjeravam gradonačelnicu da su i UNESCO i Centar za svjetsku baštinu spremni da podržavaju Vladu i lokalnu vlast u svim naporima, u pravcu zaštite svjetske baštine u ovom predivnom gradu", rekla je Bokova.

"Dobili smo podršku UNESCO-a da na pravi način obezbijedimo i građanima i turistima ono što im je potrebno. Očekujemo izvještaj ICOMOS-a, a u okviru njihovih preporuka ćemo poštujući žaštitu nasljeđa uraditi sve što je neophodno", rekla je gradonačelnica Ćatović.

Na pitanje novinara o medijskim natpisima u kojima je bilo riječi o navodonom razmatranju UNESCO-a o skidanju Kotora sa liste svjetske kulturne baštine, Irina Bokova odgovara da ne vidi tu opasnost.

"Naravno da uvijek postoji zabrinutost i da se od strane Centra i Unescovih eksperata budno posmatra šta se dešava, kako se stvari odvijaju i pronalaze se rješenja kako bi se očuvala univerzalna vrijednost ne samo na ovom mjestu nego i na drugim lokalitetima svjetske baštine, ali neposredna opasnost od brisanja sa liste ne postoji" – pojasnila je Bokova. Bokova je kazala da je suština očuvanje autentičnosti. "Bitno je ne dozvoliti da se novom gradnjom i urbanizacijom naruši autentičnost. Mišljenja sam da je u slučaju Kotora situacija jasna - i gradonačelnica i lokalni organi zaduženi za očuvanje baštine itekako su svjesni svih kriterijuma kojih se potrebno pridržavati", zaključila je Bokova.

Planirano je da tokom popodneva visoki zvaničnici obiđu Perast i peraške otoke.

 

Tekst: Radio Kotor

Foto: Radio Dux                                                                                                

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније