Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

22. 07. 2014. 16:58 >> 17:00

KULTURA, UMJETNOST, MEDIJI

CG u programu “Kreativna Evropa”

Šef Stalne misije Crne Gore pri EU Ivan Leković i generalni direktor Direktorata Evropske komisije za obrazovanje i kulturu Jan Truščinski, potpisali su danas u Briselu sporazum o pristupanju Crne Gore programu „Kreativna Evropa“, najznačajnijem evropskom okviru za finansiranje projekata u oblasti kulture, umjetnosti i medija.

Uz pravo na korišćenje sredstava iz fonda od 1,46 milijardi eura, crnogorski umjetnici i kulturni djelatnici će kroz ovaj Program imati priliku da razvijaju međunarodna partnerstva sa najrelevantnijim evropskim institucijama kulture, te da jačaju transnacionalne i interkulturne aspekte svog stvaralaštva.

Današnjim potpisivanjem sporazuma sa EU, crnogorske organizacije će moći da, u okviru četiri konkursa potprograma Kultura, apliciraju za dobijanje bespovratnih grantova za projekte saradnje, književnog prevodilaštva, uspostavljanje evropskih mreža i platformi. Sporazumom je takođe definisano da će Crna Gora učestvovati u potprogramu MEDIA, koji se odnosi na podršku audivizuelnom sektoru,  nakon što u potpunosti usaglasi medijsku regulativu sa pravnom tekovinom Evropske unije.

U skladu sa utvrđenim propozicijama učešća i odredbama Sporazuma, Ministarstvo kulture formiralo je centar za promociju Programa u Crnoj Gori, pod nazivom Desk za Kreativnu Evropu, koji će biti zadužen za pružanje podrške potencijalnim korisnicima u procesu formiranja projektnih ideja i njihovog usaglašavanja sa evropskim standardima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније